Foto: Leif R Jansson/TT och Fredrik Sandberg/TT

”Som om en matbutik slutar hantera mat”

Uppdaterad
Publicerad

Trenden är tydlig – vi går mot ett allt mer kontantlöst samhälle. Samtidigt som de nya sedlarna trycks går flera banker i länet i motsatt riktning och väljer att sluta med kontanthanteringen.

Andelen banker som har kontanter har mer än halverats sedan 2011. Och på vissa orter finns det ingen bank alls som kan ta emot kontanter – samtidigt som det saknas uttagsautomater.

Vi ställde frågan i våra sociala medier; ”Vad tycker du om att kontanter försvinner i samhället?”. Och svaren var tydliga. Majoriteten av er som svarat är negativt inställda till trenden.

Det kontantlösa samhället

Här nedan följer några av rösterna kring kontanternas försvinnande;

”Man kan tro det är ett skämt!”

”Bättre förr”

”Jag tycker att banker ska återinföra kontanter då det är ett av betalmedlen vi har i landet. Men tyvärr så har vi för dåliga politiker som vågar stå upp.”

”Jag har 3 mil enkel väg och hem 3 mil för att komma till en bankomat. Bankomat har bara 500 kronors sedel eller så är den stängd. Det vet man inte förrän man kommer dit. Jag har ingen bil. Jag måste åka cykel. Man får heller inget kvitto på uttaget vid bankomaten. Banken spar på papper. Man får även stå ute på gatan för att göra detta uttag. Det var bättre förr när man fick pengarna i ett kuvert av arbetsgivaren.”

”När en bank slutar hantera kontanter är det som om en matbutik slutar hantera mat. Ta ifrån dessa banker sitt tillstånd.”

”Urdåligt”

”Jag tycker inte om trenden att det inte ska gå att få tag i kontanter, att bankernas kontor slutar med det ett efter ett. Det är inget bra för landsbygden, bankerna tänker bara på sina marginaler.”

”Urdåligt... undrar varför det kostas på nya sedlar och mynt då vem ska använda dom?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet