Foto: TT

Kritiken: ”Sommarjobbspengarna kommer för sent”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på mer pengar till sommarjobb ute i kommunerna borde komma som en glad nyhet. Men på Askersunds kommun, som är mitt uppe i att fördela årets jobb, är man inte odelat positiv.

– Det är otroligt sent att komma med det här nu, säger Hans Carlsson, chef på Arbetsmarknadsenheten i Askersund om regeringens satsning på flera sommarjobb.

För närvarande sitter han med arbetet att fördela de 75 platser som finns tillgängliga i kommunen för sommarjobbare.

– Sista dagen att svara för de som erbjudits jobb gick ut igår, så vi sitter precis med arbetet att fördela olika grupper, säger Carlsson.

Fler platser möjliga

Extrapengarna till sommarjobb kommer från regeringen men fördelas av Arbetsförmedlingen. Främst är det tänkt att de nya sommarjobben ska gå till unga som behöver extra stöd, till exempel nyanlända eller funktionshindrade.

Askersunds kommun får 119.000 kronor som i teorin innebär att 15 nya sommarjobb skulle kunna skapas, men det är inte okomplicerat.

Saknar arbetstillstånd

– När det gäller gruppen asylsökande ungdomar så är det problem med långa handläggningstider hos andra myndigheter. De som inte har fått asyl har heller inget arbetstillstånd och då är de inte anställningsbara, säger Carlsson.

Ett annat problem är att många nyanlända bor i familjehem och att det är svårt att nå ut med information om vilka regler som gäller för arbetstillstånd för att få jobba.

Praktikplats ett alternativ

Kommunen försöker nu få till stånd rena praktikplatser för att erbjuda sysselsättning till den gruppen. Men då har de inte nytta av de statliga pengarna.

– Då har man ju inte lön. Praktik kan vi nog fixa, men pengarna får vi inte, eftersom de är avsedda till lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.