Brandflygen kan komma att stanna ytterligare en vecka om MSB:s förfrågan går igenom. Foto: SVT

Efter lång väntan – specialflygplanen kallades till branden i Nacka

Uppdaterad
Publicerad

De italienska brandflygen har stått stilla på marken nästa hela veckan på Örebro flygplats. Men på fredagen beordrade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) planen att hjälpa till att släcka en brand i Nacka utanför Stockholm.

Det har snart gått en vecka sedan de italienska brandflygen av modellen Canadair CL-415 landade på Örebro flygplats. Planen rekvirerades av MSB i samband med att flera stora skogsbränder härjat i landet, bland annat i Västmanland och Värmland.

Men det var i Nacka utanför Stockholm som de kallades ut på sitt första uppdrag.

Vill att de ska stanna längre

Innan den insatsen har det bara blivit en flygning för de 14 personerna i besättningarna.

– Det har ännu inte behövts, konstaterar Brita Ramberg som är operativ chef för den särskilda organisation som bildats på MSB för skogsbränderna. Men brandrisken är fortfarande extremt hög i landet. Därför har vi nu vänt oss till EU i Bryssel som koordinerar insatsen med en förfrågan om att de ska få stanna ytterligare en vecka.

Värt pengarna

Kostnaden för att ha planen på marken i beredskap ligger på 1,5-2 miljoner kronor.

– Vi bedömer att det är väl värt pengarna jämfört vad det skulle kosta om det blir en storbrand någonstans i Sverige, säger Brita Ramberg. Det är fortfarande extremt stor brandrisk i hela landet och det regn som har fallit hittills på vissa platser torkar snabbt upp igen.

Kan flyttas till Estland

På MSB har man ännu inte fått svar sin förfrågan. Eventuellt skulle flera stora skogsbränder som blossat upp i Estland göra att planen dirigeras dit istället.

– Men Estland har ännu inte gjort någon formell förfrågan, de har bara varit ute och sonderat vilken hjälp som finns att få. Vi kommer att ha en dialog kring detta om det blir aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.