Italienska brandflyg landar i Örebro under söndagen. Foto: TT

EU-flygen kan inte nå branden

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att man har begärt brandflyg från EU. Detta på grund av den rådande extrema brandrisken i Sverige. Men hjälpen kan ännu inte nå Värmland.

Under lördag kväll kom MSB med ett pressmeddelande som innehöll ytterligare uppgifter om att man nu stärkt den nationella beredskapen med stöd av Italien. Detta på grund av det unika och extrema fall av brandrisk som nu råder i Sverige.

”En sådan här torka har många inte upplevt och inser nog inte riktigt hur lätt en brand kan starta. En kort stunds oaktsamhet kan orsaka stor skada” skriver Jan Wisén, biträdande avdelningschef, MSB i ett pressmeddelande.

Skogsbränder i Värmland

MSB har därför begärt brandflyg från EU vilket möjliggör att snabbt kunna agera om räddningstjänsten behöver stöd.

Kan inte nå Värmland än

Flygplanen och besättningen, som består av 14 personer från Italien, är en del av EU-samarbetet för att ha en beredskap att hantera allvarliga olyckor eller kriser. Men ännu är inte flygplanen operativa, och kan således inte hjälpa till i branden vid Kristinehamn.

– De här bombardierplanen som MSB har beställt är beställda innan den här insatsen för att stärka nationella resurser, säger Mattias Långström under söndagsmorgonen och fortsätter:

– Vad jag har fått till mig så landar de på Örebro flygplats i dag, och kan tidigast vara operativa under morgondagen, men det är inget vi har beställt än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Värmland

Mer i ämnet