Följ med vår reporter upp i luften när en helikopter vattenbombar branden. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skogsbrand söder om Kristinehamn

Publicerad

Branden söder om Kristinehamn uppges vara inringad av ett 70-tal brandmän och hemvärnspersonal. Inne i området brinner det okontrollerat.
– Det ser mycket bättre ut, vi har slagit ned de flesta härdarna, säger räddningstjänstens Larz Eidwall.

Klockan 19 på söndagen jobbar räddningstjänsten på med oförminskad styrka på 70 man om än med nytt manskap inför natten. Däremot slutar man nu att flyga med helikoptrarna för att göra en ny bedömning på måndag morgon.

– Det har lugnat ned sig och vi har inga problem att hålla området. Vi gör punktinsatser, säger Larz Eidwall, pressansvarig vid Bergslagens räddningstjänst.

Vid 11-tiden under söndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att man hade lyckats inringa den skogsbrand som blossade upp söder om Kristinehamn under lördagseftermiddagen.

Det eldhärjade området bedöms vara lika stort som 892 fotbollsplaner.

– Vi har ett kontrollerat område. Sedan brinner det okontrollerat inne i området, säger Larz Eidwall.

Utmattade brandmän

Larz Eidwall berättar att ett 70-tal personer finns på plats söder om Kristinehamn, inklusive hemvärnet. Hemvärnet hjälper bland annat till med logistik – som att köra ut mat till de arbetande brandmännen. Många brandmän hade jobbat i 18 timmar i sträck innan de blev avlösta.

– Man blir ganska slut efter en sådan lång tid. Men det är viktigt för oss att inte gå ner i intensitet utan behålla trycket, säger Larz Eidwall.

Blossar upp kontinuerligt

Det var vid 15.30-tiden på lördagen som räddningstjänsten larmades om branden. Arbetet framöver kommer bestå i att förhindra branden från att sprida sig, berättar Mattias Långström vid räddningstjänsten. Men på grund av den extremt torra vegetationen blossar det upp kontinuerligt.

– Det här är något vi kommer jobba med under dagen, jag har ingen prognos eller klockslag på när vi kommer ha rott det i hamn, säger Mattias Långström.

Flera helikoptrar fortsätter att vattenbomba branden under dagen. En helikopter har lånats ut till en annan skogsbrand i Värmland som blossade upp under söndagen, i Karlstads kommun.

Det finns inga uppgifter om bebyggelse i närheten av branden söder om Kristinehamn.

Skogsbranden vid Kristinehamn

Visa

Området beräknas till en area på 6,25 kvadratkilometer och består av blandad vegetation med ungskog och mossmark.

Räddningstjänsten har nio styrkor på plats från fyra räddningstjänstförbund – Bergslagen, Närke, Karlstad och Västra Mälardalens räddningstjänst.

Hemvärnet hjälper till med släckningsarbetet, men också med logistik – som att försörja personalen med mat och drivmedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Värmland

Mer i ämnet