Skogsbrand blossat upp i Karlstad kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en skogsbrand har brutit ut i Värmland. Norr om Edsvalla i Karlstad kommun kämpar ett 20-tal brandmän mot lågorna.

– Det brinner rejält i skogen, säger Hans Berged vid räddningstjänsten i Karlstad.

Det var vid 13.30-tiden under söndagen som räddningstjänsten larmades om ännu en skogsbrand i Värmland – nu norr om Edsvalla i Karlstad.

– Vi har en skogsbrand norr om Edsvalla. Vi är på plats, säger Hans Berged, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad.

Skogsbränder i Värmland

Två fotbollsplaner

Det brandhärjade området bedöms vara 150 000 kvadratmeter stort – drygt två fotbollsplaner – men sprider sig snabbt. Tre stationer, motsvarande omkring 20 brandmän, ska befinna sig på området.

– Vi påbörjar släckning, men det var inte så enkelt att ta sig in där med stora fordon.

Enligt Hans Berged ska det inte finnas någon bebyggelse i närheten av branden.

Helikopter kallas in

Räddningstjänsten i Karlstad har lånat ut manskap till insatsen söder om Kristinehamn – brandmän som egentligen är lediga. Nu när det blossat upp på hemmaplan kan läget bli ansträngt, berättar Hans Berged.

– Vi har fått tag i en helikopter som är på väg till Edsvalla nu. Vi har fått långa den av insatsen i Bergslagen, säger han.

Vid 16.30-tiden under söndagen meddelade räddningstjänsten att man började se resultat.

– Helikoptern gör stor nytta. Det är inte släckt, men det känns som att det är på gång att kunna begränsas. Den kraftiga röken har minskat och det är ett bra tecken, säger Hans Berged.

Ännu en brand – norr om Kil

Vid sextiden på söndagkvällen kom larm om ytterligare en brand, denna gång vid Römmersbråten norr om Kil.

– Ja, det stämmer. Jag vet inte omfattningen än, det var 30 gånger 30 meter först men den spreds mot skogen, säger Berged.

Räddningstjänsten är på plats och försvarets helikopter som tidigare hjälpt till både vid branden söder om Kristinehamn och sedan vid branden utanför Edsvalla har nu omdirigerats till Römmersbråten.

– Den har börjat i ett ödehus och spridit sig mot skogen, men jag har inga uppgifter om andra byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Värmland

Mer i ämnet