Bilder från förra veckans kraftiga skogsbrand vid Rörbo utanför Sala. Foto: Peter Krüger/TT

Bränder rasar på flera håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bekämpar flera bränder på flera håll i Sverige. Det soliga vädret för med sig en torka som orsakar stor risk för skogsbränder i många delar av landet.

Ett åskoväder orsakade bränder i Gävleborg under sena eftermiddagen på söndagen. Det kom in flera larm om bränder, bland annat en lada som antänts av blixtnedslag.

Flera larm om bränder har kommit in i Dalarna under söndagseftermiddagen, orsakat av blixtnedslag. En av bränderna, i Lima, filmades av drönare.

Söder om Kristinehamn i Värmland brinner det sedan lördagseftermiddagen. Branden är omringad men inne i området brinner det okontrollerat. Det eldhärjade området bedöms vara lika stort som 892 fotbollsplaner. Under natten jobbade en styrka på 70 man med släckningsarbetet. Däremot slutar man nu att flyga med helikoptrarna för att göra en ny bedömning på måndag morgon.

Ytterligare en skogsbrand bröt ut i Värmland, i Karlstad kommun runt 13.30-tiden under söndagen. Omkring 20 brandmän var involverade i att släcka branden och helikopter kallades in till platsen. Under måndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll.

Norr om Kil i Värmland kom det larm om en brand vid 18-tiden på söndagen. Branden började i ett ödehus och spred sig mot skogen. Innan branden spred sig var den på en omfattning om 30 gånger 30 meter. Försvarets helikoptrar som tidigare hjälpt till med andra bränder i Värmland omdirigerades till platsen. Räddningstjänsten meddelade att även denna brand var under kontroll under måndagsmorgonen.

En skogsbrand bröt ut norr om Norberg i Västmanland runt 16-tiden på söndagen. Ytan som brinner uppskattas vara 300 kvadratmeter med öppna lågor. En gård i området har evakuerats självmant av de boende. Vid 22-tiden på söndagen uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll och att merparten av personalen lämnat platsen.

I Tierp har två skogsbränder härjat. Under måndagen var båda bränderna släckta, meddelade räddningstjänsten.

Räddningstjänsten avslutade sin insats utanför Sala i Västmanland i lördags, efter de senaste dagarnas kraftiga bränder där. En kvinna häktades under lördagsförmiddagen, misstänkt för att ha anlagt en av bränderna.

Utanför Örnsköldsvik i Västernorrland var det kritiskt läge runt lunchtid på söndagen när en brand snabbt spred sig i ett drygt tio hektar stort skogsområde. Ett 20-tal brandmän kallades in och man använde sig av helikopter. Några timmar senare meddelades det att branden var under kontroll.

I Lina hage i Södertälje bröt en skogsbrand ut runt lunchtid på söndagen. Totalt handlar det om ett område på över 400 kvadratmeter. Vid 13.30-tiden hade räddningstjänsten branden under kontroll, och runt 16-tiden avslutade räddningstjänst sin insats.

I Åsele kommun i Västerbottens län blossade en brand upp på söndagsförmiddagen som räddningstjänst hade bekämpat under lördagen. Det rör sig om en yta på ungefär en hektar.

På Hedensby-området utanför Skellefteå i Västerbotten kom det in ett larm om brand strax före 14.00 på söndagen. Ett område på cirka 25 gånger 35 meter brann. Efter någon timme var branden under kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.