Arkivbild. Foto: TT

Specialiserad grupp söker efter rymlingen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har tillsatt en specialiserad grupp kring sökandet på den morddömde 25-åringen som rymde från en transport i närheten av Laxå i Örebro.

25-åriga mannen är fortsatt på fri fot och efterlyst i Sverige och internationellt.

Ärendet hanteras av polisens Fast-grupp, som är specialiserad på att spåra personer som är efterlysta och står åtalade eller ska avtjäna fängelsestraff. Gruppen är del av Noa, Nationella operativa avdelningen.

Rymning från fångtransport

Polisen lämnar dock inte ut några detaljer kring sökandet.

– Det är en särskild grupp. De pratar inte om sitt arbete och kommenterar inte pågående ärenden, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid polisen.

Mannen rymde den 12 juli när han transporterades av Kriminalvården från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala. Han är dömd för mord men har överklagat domen och anses därför vara häktad.

Fast-gruppen

Fast är förkortningen för Fugitive active search team.

Gruppen är specialiserad på att spåra personer som är internationellt efterlysta av svenska eller utländska myndigheter för lagföring eller för att avtjäna fängelsestraff.

Fast samarbetar med utredare och åklagare i ärenden där personer blivit internationellt efterlysta eftersom de tros ha lämnat landet.

I gruppens arbete ingår även att biträda utländska polismyndigheter när internationellt efterlysta personer eftersöks, som antas befinna sig i Sverige.

Gruppen är en del av ett europeiskt nätverk där motsvarande grupper finns i alla EU-länder. I länder utanför Europa använder gruppen bland annat Interpol, polisens sambandsmän samt de utländska polismyndigheterna som kontaktväg.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymning från fångtransport

Mer i ämnet