Det finns flera orosmoment när det gäller den pågående skogsbranden utanför Garphyttan. Vädret väntas bli torrt, varmt och blåsigt under söndagen. Foto: Monika Bruhn /SVT

Spridningsrisken fortfarande stor

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen fortsätter arbetet med att släcka den pågående skogsbranden nära Garphyttan, strax väster om Örebro. Det finns flera oroande faktorer i det torra, varma och blåsiga vädret, men samtidigt en förberedd beredskap om elden sprider sig ytterligare

Under natten till söndagen har räddningstjänst och personal från hemvärnet bevakat den pågående skogsbranden nära Garphyttan. Men ingen personal har befunnit sig inne i själva området.

LÄS MER: Stor skogsbrand nära Garphyttan

Skogsbranden i Garphyttan

– Tidigt i morse så fort det började ljusna så har vi börjat dra igång med vårt arbete och förstärkt upp med ytterligare resurser. Vi har just nu ett tjugotal personal och mellan femton och tjugo personer från hemvärnet på plats, säger Mattias Ermanbrix, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Inte säkra – vädret oroar

Det eldhärjade området är uppskattat till cirka 15 hektar, vilket motsvarar drygt 20 fotbollsplaner.

– Branden är för närvarande begränsad till det här området, men väderleken är största fienden. Vi kan inte vara säkra på att ha det här under kontroll under dagen. Det blåser kraftigt och det är en byig vind, säger Mattias Ermanbrix

Bostadshus i närheten

Närmaste bebyggelse ligger ungefär en kilometer från branden där ett antal bostadshus ligger.

– Just nu ser vi ingen risk för dem, säger Ermanbrix.

Branden startade i närheten av Kilsbergsvallen, strax öster om Garphyttan. Foto: Monika Bruhn, SVT /SVT Design

Förutom hjälp från hemvärnet har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bistått med släckningsmateriel. Förvärras läget finns ytterligare resurser att ta till, enligt räddningstjänsten.

– Vi har möjlighet att rekvirera helikopter för vattenbombning om det blir aktuellt, säger Mattias.

Avverkningsyta i vindriktningen oroar

Över området har man flugit med drönare för att bilda sig en uppfattning hur stort området är och vad som finns ii anslutning till den pågående skogsbranden. Ett orosmoment är en avverkningsyta som ligger i vindriktningen.

– Vi har en skattad risk som ännu inte är avvärjd. Det är ett område där man avverkat skog och det ligger kvar torrt ris. Vinden ligger på i det området och det kan bli en flygbrand från det område som nu brinner som sprider sig till den ytan, säger Ermanbrix.

Personal från hemvärnet bistår brandkåren i släckningsarbetet och hjälpte till med bevakningen under natten mot söndag. Foto: Monika Bruhn /SVT

Beredskapen lite starkare

Räddningstjänsten räknar initialt med att ha styrkor från sex stationer på platsen under dagen.

– Vi kommer fortsätta nu under förmiddagen med att öka personalstyrkan på platsen. Dessutom har vi personalen från hemvärnet och det betyder att vi är lite starkare än i går, säger Mattias Ermanbrix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Garphyttan

Mer i ämnet