Röken syntes på långt håll. Foto: Monika Bruhn /SVT

Stor skogsbrand nära Garphyttan

Uppdaterad
Publicerad

En person som befann sig på Kvarntorpshögen i Kumla kontaktade på lördagseftermiddagen 112 om att det rök kraftigt nära Kilsbergen i trakterna kring Garphyttan.

Larmet kom klockan 15.26 på lördagen. Personen har sett tjock gråvit rök stiga i trakterna kring Garphyttan, cirka en mil väster om Örebro.

Personen som larmade befann sig vid tillfället på Kvarntorpshögen utanför Kumla och såg röken som steg från skogen.

Skogsbranden i Garphyttan
En person som stod på Kvarntorpshögen i Kumla larmade om rökutveckling från skogen i Garphyttan på lördagseftermiddagen. Foto: SVT Design

Kl 15.59

– Jag har inte tid att prata just nu, men vi har ett område på ungefär två fotbollsplaner som brinner och det sprider sig väldigt snabbt just nu, säger Mattias Ermanbrix, inre befäl vid Nerikes brandkår.

De senaste uppgifterna från SOS-alarm gör gällande att det är vid Kilsbergsvallen i Jonstorp, strax öster om Garphyttan som det brinner.

Kl 16.24

– Vi har fullt upp just nu. Det är ganska ung, låg skog som brinner och det sprider sig snabbt i vinden. Så vi jobbar på för att försöka ringa in den här branden, säger Daniel Langenbach, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Flera styrkor bekämpar branden

Flera styrkor från andra delar av länet har skickats till platsen för att bistå deltidsbrandkåren som finns på orten.

Flera styrkor kallades till Kilsbergsvallen i Garphyttan för att bekämpa elden. Foto: Monika Bruhn /SVT

– Vi har styrkor från Garphyttan, Vintrosa, Örebro och Glanshammar på plats. Insatsledare och räddningschef i beredskap är på väg ut till platsen, säger Langenbach.

SMHI har varnat för stor risk för skogsbrand under helgen. Läget kompliceras av att det förutom torrt och varmt väder blåser.

Branden var vid 16.30-tiden fortfarande inte under kontroll och hotade sprida sig från ungskogen till den mer uppvuxna skogen. Foto: Monika Bruhn /SVT

Kl 16.30

– Det är uppskattningsvis tre till fyrahundra meter i kvadrat, minst som brinner och det sprider sig än. Styrkor från Pålsboda och Fjugesta är på väg också och det här är inte under kontroll. Det är på väg mot storskogen också, säger ett av befälen på platsen som SVT:s reporter talat med.

Fortfarande inte under kontroll

Kl 17.35

– Branden är fortfarande inte under kontroll och vi håller på att försöka ringa in branden. Men vinden ställer till det just nu, säger Ulf Jacobsen, inre befäl vid Nerikes Brandkår.

Hur stor yta är det som brinner?

– Det kan jag inte svara på här, utan det är något de håller på att försöka få grepp om på plats, säger han.

Den kraftiga vinden försvårade släckningsarbetet. Foto: Monika Bruhn /SVT

Kl 18.37

Branden är fortfarande inte under kontroll och nu har även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kopplats in.

– Vi har folk från sju olika brandstationer ute just nu. Vi har även fått nationella förstärkningsresurser från MSB . Det är mycket material. Slag, motorsprutor och sådant, säger Daniel Langenbach, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Kl 19.21

Nerikes brandkår uppger att det kan bli aktuellt att begära hjälp av försvaret i kampen mot branden. Det är fortfarande oklart hur allvarlig branden är.

– Omständigheterna med kraftig vind och ungskog gör de att det blir problem. Vi har i nuläget inte kontroll på branden men vi arbetar hårt, säger Ulf Jacobsen, inre befäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Garphyttan

Mer i ämnet