Foto: Anders Nord / SVT

Stängda vårdplatser leder till överbeläggningar

Uppdaterad
Publicerad

På medicinska kliniken vid Karlskoga lasarett är nästan en tredjedel av vårdplatserna stängda. Det har bland annat lett till överbeläggningar.

– Överbeläggningar är något som vi lever med hela tiden, säger Lena Adolfsson, områdeschef.

Den medicinska kliniken i Karlskoga har egentligen 66 vårdplatser. Men idag är endast 44 öppna. De stänga vårdplatserna har bidragit till överbeläggningar och den största anledningen till att det ser ut som det gör är sjuksköterskebrist.

– Vi har en bemanning utifrån det vårdplatsantal som vi har. Egentligen har vi 66 vårdplatser men just nu är bara 44 öppna. Det beror framför allt på sköterskebrist, säger Lena Adolfsson.

#Sverigevården
Lena Adolfsson är områdeschef vid Karlskoga Lasarett Foto: Axel Brantemo

Sticker ut i statistiken

Statistik från SKL, Sveriges kommuner och landsting, visar att Örebro län som helhet ligger ganska bra till med överbeläggningar.

SVT Play: Se inlägget här

Men i siffrorna sticker Karlskoga Lasarett ut. Enligt SKL hade sjukhuset en topp under januari och februari tidigare i år.

– Det berodde framför allt på att det var influensaperiod. Men dessutom räknar vi på ett annat sätt. Med bakgrund av att kliniken bara har 44 av 66 vårdplatser öppna blir såklart numerären i SKL-måttet högre, säger Lena Adolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet