Foto: SVT

Tvingas stänga vårdplatser – trots fler vikarier

Publicerad

Trots att sjukhusen i länet tagit in fler semestervikarier än vanligt tvingas de stänga vårdplatser. Förhoppningsvis ska det inte påverka vården, säger områdeschefen Ewa Slätmo.

Under våren anställde Region Örebro län runt 100 sjuksköterskor, vilket är fler än tidigare år. Trots det är 30 vårdplatser färre öppna nu i sommar jämfört med förra sommaren.

– Förhoppningsvis ska det inte påverka vården, men blir det ett stort inflöde kan det påverka tillgången på vårdplatser, säger Ewa Slätmo som är områdeschef för medicin och rehabilitering.

Köpt in vårdplatser

Enligt Ewa Slätmo har tre vårdavdelningar i länet helt stängt igen och del av den planerade verksamheten skjuts på framtiden. Regionen har även köpt in 20 vårdplatser hos ett externt vårdföretag.

– Blir det ett stort inflöde får personalen ta ställning till om de ska lägga in och skriva hem patienter. Vi har planerat utifrån att vi ska ha en god patientsäkerhet och god arbetsmiljö, säger hon.

Ingen sommarbonus

I år erbjuds ingen bonus till sjuksköterskor som vill skjuta på sin semester. Erfarenheterna från tidigare år talar nämligen för att det får konsekvenser på resten av året.

– På vissa enheter var det ständigt någon som var på semester och det var ingen bra lösning. Vi har försökt så långt det är möjligt att inte skjuta på semestrar, säger Ewa Slätmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.