Sjön Unden Foto: SVT

Stopp för gruvbolag att leta kobolt vid Unden

Publicerad

Det blir inget förlängt tillstånd för det australiensiska gruvbolaget att leta efter kobolt vid sjön Unden. Det beslutade Bergsstaten nyligen.

Sedan 2017 har gruvbolaget haft ett tillstånd att göra undersökningar i området kring södra Unden för att leta efter bland annat kobolt och guld. men någon undersökning har inte kommit till stånd och Bergmästaren skriver bland annat i sitt beslut:

”De omständigheter som Sökanden uppgett är att priset på kobolt inte varit marknadsmässigt samt att Sökanden haft andra projekt utanför Sverige. Bergmästaren finner att det är upp till Sökanden att planera sina projekt för att kunna utföra effektivt undersökningsarbete i enlighet med minerallagen.”

Beslutet innehåller också ett stycke om att skrivelser inkommit från enskilda som framfört invändningar mot en förlängning av giltighetstiden med hänvisning till påverkan på naturen och fastighestägare.

Boende lättade efter beslutet

Engagemanget från boende kring Unden i Örebro län och Västra Götalands län har varit stor under åren genom nätverket ”Vi som brinner för Unden” och beskedet att gruvbolaget nekats förlängning är nu stor.

– Vi är självklart lättade och glada. Bättre julklapp kunde vi inte få. Samtidigt är vi väl medvetna om att Bergsstatens avslag inte är av miljöskäl utan handlar om att EUCO Rescources inte kommit igång inom utsatt tid enligt minerallagen. Det betyder att det kan komma ett nytt bolag och ansöka om undersökningstillstånd, säger Margareta Hildingsdotter som bor i Havsmon, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer