I klippet berättar prefekten Greger Andersson om svårigheterna med lärarpraktiken när skolor undervisar på distans. Foto: SVT/Örebro universitet

Coronaviruset påverkar lärarpraktiken – studenter kan missa kursmål

Uppdaterad
Publicerad

500 lärarstudenter vid Örebro universitet är ute eller på väg ut på praktik. På Örebro universitet analyseras nu vilka kursmål studenterna missar när praktiken sker på distans – eller i värsta fall inte blir av alls.

Gymnasieskolorna har gått över till distansutbildning vilket så klart påverkar hur lärarstudenterna kan göra sin praktik.

– En del gymnasieskolor bedriver distansundervisning från skolan och då är det lättare med handledning. På andra skolor bedriver lärarna undervisningen hemifrån och då får de ju också handleda på distans, säger Greger Andersson, prefekt vid institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap vid Örebro universitet.

Coronaviruset i Örebro län

Går miste om viktiga delar

När undervisningen sker på distans riskerar lärarstudenterna att missa en del kursmål.

– Det är framför allt kursmål som hanterar kontakter med föräldrar och att man ska finnas i klassrummet, säger Greger Andersson.

Nu undersöker universitetet dels om de kursmålen kan uppfyllas på ett annat sätt, och dels om de kan kompletteras.

Oroande om grundskolorna stänger

Han tror att det finns en risk för att en del studenter inte kommer att kunna ta alla sina poäng den här terminen.

– Det skulle kunna bli så. Det som är oroande är om grundskolorna stänger och en del inte kommer ut på praktik alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet