Foto: SVT

Stor brist på vårdpersonal – kommunen söker lösning

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på vårdpersonal i Askersund. Kommunen söker ny personal för att täcka de ökande behoven och man vill ge en jobbgaranti för de som läser vårdutbildningar.

– Vi anställer alla som går vårdutbildningar och garanterar att de får jobb hos oss, säger Siv Ahlstrand (S) ordförande i socialnämnden. Även de som vill jobba hos oss men inte har utbildning vill vi erbjuda vårdbiträdestjänster och utbildning under arbetstid.

Fortsatta delade turer

Inför valet 2014 ville Socialdemokraterna att de delade turerna inom vården skulle tas bort. Ett mål som ännu inte kunnat införlivas då personalbristen är stor. Den befintliga personalen tvingas idag jobba övertid och för att lösa problemet har 46 nya tjänster skapats, men tjänsterna har ännu inte kunnat fyllas.

– Tyvärr har det inte gått att ta bort. Vi har haft större behov än personal, säger Siv Ahlstrand (S).

LOV har lagts på is

En av de stora stridsfrågorna 2014 rörde valfrihet inom vården där Moderaterna var för ett införande av LOV(lagen om valfrihet i vården). Under socialdemokraternas styre tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har förslaget nu lagts på is.

Moderaterna vill i stället lösa bristen på personal genom att bjuda in privata aktörer till vården.

– Den offentliga sektorn kommer kanske inte klara av att lösa den här utmaningen själv. Vi behöver ha hjälp från de privata utförarna, säger oppositionsrådet Caroline Dieker (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Halvtid

Mer i ämnet