Thomas Hermansson, Jonathan Larsson-Ryd och Anna-Lena Larsson evakueras från Garvaregatan. Foto: Anders Nord/SVTVisa alla (9)
Visa alla (9)

Vägar oframkomliga – Hallsberg i krisläge

Uppdaterad
Publicerad

Hallsbergs kommun har satt in sin krisledningsgrupp med anledning av det kraftiga regnet. Omkring 70 hushåll har evakuerats.

Kommunens krisledningsgrupp är på söndagen igång för att lösa de skador som uppkommit med anledning av den stora nederbörden. ”Nu arbetar vi med att säkerställa kommunens vatten- och avloppsnät med tillhörande reningsverk”, skriver Hallsbergs kommun på sin hemsida.

Pumpstationerna är överfulla så kommunen kan inte trycka ut vatten.

– Det är det som gör att en del får översvämning i källarna. Vi försöker nu pumpa ut vattnet i bäckar och parker, säger Marianne Christiansen samhällsbyggnadschef i Hallsbergs kommun.

Klockan 18.30 på söndagen sätte sig kommunen i möte. Då skulle Länsstyrelsen dela med sig av bedömning av vattenflöden och hur mycket som beräknas rinna undan.

Evakuerats från sina hem

På Garvaregatan evakuerades Thomas Hermansson med familj.

– När vi tittade ut imorse var hela trädgården under vatten. Vi har nog inte fattat än, det är så mycket vatten.

60-70 boende har evakuerats av räddningstjänsten. De har samlats och nu sker en inventering av vilka behov som finns.

– Kommunen erbjuder inkvartering på hotell för den som inte har någon annanstans att ta vägen, säger Torbjörn Dybeck, kommundirektör på Hallsbergs kommun.

Det handlar om vattennivåer på dryga metern. Ett stort antal villor har drabbats av översvämning i Kumla. Enligt Nerikes brandkår har minst 30 villaägare ringt och larmat om vatten i källaren. Men hela tiden kommer nya larm.

– Det var länge sedan vi hade de här omfattningarna av översvämningar, säger Mattias Ermanbrix, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Samtliga av räddningstjänstens 15 vattenpumpar är i arbete och 10 extra vattenpumpar, samt kraftfullare verktyg som motorsprutor. Men ändå uppmanar brandkåren privatpersoner att köpa egna vattenpumpar.

– Vi arbetar i den takt vi hinner och vi försöker hjälpa alla, men det går snabbare om man åker till en affär och köper en egen pump, säger Mattias Ermanbrix, inre befäl, Nerikes brandkår.

Oframkomligt på flera vägar

Enligt räddningstjänsten är de värst drabbade områdena Hallsberg, Kumla och Östansjö. Där har vägar spolats bort och flera gator i tätorterna är inte framkomliga.

– De som är ute på småvägar av grus måste ta det mycket försiktigt, eftersom de riskerar att ge med sig, säger Mattias Ermanbrix.

Det har även kommit larm om att kvarndammen vid Sörby kvarn mellan Hallsberg och Pålsboda är på väg att brista. Men enligt räddningstjänsten så är läget under kontroll.

– Det är ansträngt, men just nu är det ingen fara att den brister, säger Henrik Persson, inre befäl, Nerikes brandkår.

Stora mängder nederbörd enligt SVT:s meteorolog

I södra länsdelarna har nederbörden inte varit nådig.

– I exempelvis Hjortkvarn rapporteras att det har fallit 97 millimeter regn under natten, säger Pia Hultgren meteorolog på SVT.

Enligt Pia Hultgren är mängderna av nederbörd anmärkningsvärda.

– Det är mycket ovanligt. 97 millimeter nederbörd är mer regn än vad det normalt faller i området under hela september månad.

Ovädret drar nu bort från länet och det väntas uppehåll det närmaste dygnet. Men i grannlänen Östergötland och Södermanland kan det fortfarande komma en hel del nederbörd det kommande dygnet. SMHI har gått ut med en Klass 1-varning i de länen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet