Väntetiderna inom cancervården skiljer sig i landet. Foto: TT/Genrebilder

Stora skillnader i väntetider inom cancervården i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna när du får behandling efter misstänkt cancer varierar mycket beroende på cancerform.

I Örebro län får patienter med prostatacancer vänta över två och en halv månad längre än det uppsatta målet. För bröstcancerpatienter uppfylls målen i högre utsträckning än i riket i stort.

Väntetiderna inom cancervården är ett geografiskt lotteri. Det menar Jan Zedenius, överläkare och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden, som står bakom den färska statistiken.

– Vi ser alldeles för små resultat av de så kallade standardiserade vårdförlopp som har införts i regionerna för att minimera onödig väntan, säger han i ett pressmeddelande.

Cancervård Örebro

”Oro för den som berörs”

En politiker som under valet lyfte frågan och pekade på den ojämlika vården var Behcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han tycker att det är problematiskt att skillnaderna är stora beroende på vart man bor och vilken cancerdiagnos man har. Vad problemet är kan han inte riktigt peka på.

– Men att få en cancerdiagnos skapar stor oro, och då är det viktigt att få behandling så fort som möjligt. Vi arbetar för att öka tillgängligheten och var jämlika inom cancervården, säger Behcet Barsom.

Variationer mellan cancerformer

Sett till riket avviker väntetiderna inom prostatacancer negativt i länet.  Här får patienterna vänta från remiss till operation i 152 dagar, vilket är två och en halv månad längre än uppsatt tid på 61 dygn.

Alla regioner i landet har svårt att leva upp till de nationella målen. Inom bröstcancer lyckas inget län uppnå målet att 80 procent av kvinnorna ska opereras inom 28 dagar efter att välgrundad misstanke konstaterats. Vår region uppfyller målet till 55 procent, vilket ändå är bättre än riket i stort (41 procent).

Inom tjocktarmscancer lyckas regionen inte heller uppnå målen (operatation 28 dagar efter diagnos). Med 41 dagar ligger Örebro län näst sämst till i landet.

Inom lungcancern ser statistiken bättre ut i länet.

Här opereras 89 procent av patienterna inom uppsatt mål, vilket är bättre än riksgenomsnittet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancervård Örebro

Mer i ämnet