Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminalvården i region mitt har ett större behov av personal denna sommar. – Vi behöver 2000 personer totalt, varav 250 i Örebro län, säger Kerstin Egonsson Larsson som är sektionschef för kriminalvården i region mitt. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Dags att söka sommarjobb – kriminalvårdare toppar listan i länet

Uppdaterad
Publicerad

Intresserad av sommarjobb? Då är det dags att börja söka. I Kriminalvården är behovet rekordstort – 600 vikarier behövs runt om i Örebro län.

– Eftersom vi utökat kapaciteten har vi anställt fler. Därför behöver vi också fler sommarvikarier, säger Kerstin Egonsson Larsson, sektionschef för Kriminalvården Region mitt.

Just i Örebro län toppar kriminalvårdare listan över anmälda sommarjobb, enligt Arbetsförmedlingen. Därmed gick yrkesgruppen om undersköterskor, som annars är den yrkesgrupp som oftast ligger i topp i landet.

Tidigare i år presenterade fackförbundet Seko en enkät som visade att en tredjedel av deras medlemmar överväger att lämna Kriminalvården. Detta på grund av bland annat hot, ökat våld och en otrygg arbetsmiljö.

Arbetar med säkerheten

Enligt Kerstin Egonsson Larsson arbetar Kriminalvården hela tiden aktivt med säkerheten på häkten, fängelser och inom frivården:

– Situationen har blivit tuffare och hårdare på senare tid. Men vi har handlingsplaner och kartlägger ständigt våra arbetsmiljöer, både den fysiska och den psykosociala.

Vilka egenskaper behöver man ha som kriminalvårdare? Svaret finns i klippet ovan.

Antal anmälda sommarjobb i Örebro län 2023

YrkeAntal platserKriminalvårdare600Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende, habilitering461Vårdare, boendestödjare362Tandläkare90Tandsköterskor60Vårdbiträden54Maskinoperatörer, kött- och fiskberedningsindustri50Maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete30Maskinoperatörer, ytbehandling30Restaurang- och köksbiträden m.fl.29Butikssäljare, fackhandel26Arbetsledare inom tillverkning25Personliga assistenter21Trädgårdsanläggare m.fl.18Hotellreceptionister m.fl.17

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.