Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ansträngt personalläge på häktet i Örebro, det menar Seko:s lokala företrädare Daniel Ekblad. Hör mer i videoklippet. Foto: TT / SVT

Tufft personalläge på häktet i Örebro: ”Det är rörigt”

Uppdaterad
Publicerad

Fler klienter, dubbelbeläggningar och hårdare tryck på personalen. Så beskriver facket de senaste årens allt mer ansträngda läge på häktet i Örebro. Stor omsättning av personal bidrar nu till en otrygg arbetsmiljö där.

Personal inom kriminalvården vittnar om hot, ökat våld och otrygg arbetsmiljö i en ny enkät som fackförbundet Seko har genomfört bland sina medlemmar. Daniel Ekblad (S), ordförande i Sekoklubben för häktet i Örebro är djupt oroad över hur personalsituationen ser ut.

– Det är ett ansträngt klimat med hög omsättning och många nya som kommer in och kriminalvården befinner sig i en expansiv fas, säger han.

Olika syn

Det är frågor om schema, arbetsmiljö och lön som enligt honom orsakar den höga personalomsättningen. Fack och arbetsgivare har också olika syn på hur många som lämnat, eftersom personal som flyttar inom organisationen inte anses ha slutat, enligt Ekblad.

Han menar att facket och arbetsgivaren ser olika på hur ensamarbete ska bedrivas. Något som blir olyckligt när de klienter som kommer in samtidigt uppvisar en annan attityd än tidigare.

– Vikarier lär upp vikarier och det är något som vi direkt ser som ett hot mot säkerheten, säger Ekblad.

Jobbar aktivt

Enligt Susanne Wedin, avdelningsdirektör för anstalt, häkte och frivård på Kriminalvården, jobbar myndigheten aktivt med att både rekrytera och behålla personal – bland annat genom riktade lönesatsningar.

– Vi har gjort en första lönesatsning och vi kommer fortsätta ta ytterligare steg. Vår målsättning är att lönen ska göra att man vill fortsätta hos oss, säger hon.

Hör mer om fackets syn på personalsituationen vid häktet i Örebro i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.