För Kevin Ekman Aldén och Hanna Palm Fülep väntar en student med social distans. Foto: SVT

Studenterna: ”Viktigast att vi får träffas i klasserna igen”

Publicerad

Inga studentflak, inget utspring på skolgårdarna och ett kontrollerat studentfirande som kommer att ske under fyra dagar, det är vad som väntar för studenterna i Örebro 2020. Trots det hoppas flera av dem på ett minnesvärt firande.

Hanna Palm Fülep och Kevin Ekman Aldén är två av årets studenter som får se fram emot ett väldigt annorlunda firande under coronapandemin.

Folkhälsomyndigheten har redan sagt nej till att åka på lastbilsflak i kortege och på onsdagen beslutade Örebro kommun att det inte blir något traditionellt utspring på skolgården.

Coronaviruset i Örebro län

– Att inte få springa ut just här på Karolinska där vi går är tråkigt eftersom vi har en tradition att man går in genom huvudporten första dagen och sedan springer ut på studenten, säger Kevin Ekman Aldén.

Inte setts på flera veckor

Nu blir det istället avslutning med klasskamraterna och mentorer i ett klassrum. Något som båda som är engagerade i elevkåren varit med och diskuterat tillsammans med Örebro kommun inför ett beslut om studentfirandet.

– Det var något av det viktigaste som vi framförde, säger Hanna. Vi har inte setts på flera veckor och vissa vet ännu inte om de kommer att få träffas i klasserna igen. Kan man få någon form av avslutning eller champagnefrukost så kan vi nöja oss med det vi får.

Kan gå på kompisarnas mottagningar

Att det ändå kommer att bli ett bra studentfirande hoppas båda på. Att firandet sker under flera dagar kan till exempel bli något positivt.

– Då kanske man kan gå på mottagningar för kompisar man har i andra klasser, säger Kevin Ekman Aldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet