Rose-Marie Frebran. Foto: SVT

”Supportrar ska älska sina lag – inte hata motståndarna”

Publicerad

Rose-Marie Frebran är regeringens samordnare kring idrottsrelaterat våld. Hon ser inga enkla lösningar på problemet med idrottsvåldet.

På söndagen dödes en djurgårdssupporter i samband med den allsvenska fotbollspremiären i Helsingborg. Örebro läns landshövding Rose-Marie Frebran vill nu att värdegrunden för fotbollssupportrarna förändras.

– Vi behöver ha ett väldigt långsiktigt arbete kring det här med maskulinitet och våld. Vi ser det på flera områden i samhället, och alltså även nära fotbollen.

Frebran är regeringens samordnare kring idrottsrelaterat våld och ledamot i Örebro SK:s styrelse. Hon menar att det inte finns någon kortsiktig lösning på problemet med det idrottsrelaterade våldet och tror till exempel inte på att stänga ute bortasupportrar från arenorna. En långsiktig lösning är enda vägen.

– Det behövs värdegrundsarbete bland de riktigt små killarna. Jag vill se supportrar som älskar sina lag, men som inte uttrycker hat mot motståndarna, säger hon.

Supportergruppen Kubanerna var på plats i Halmstad för ÖSKs bortamatch när de fick beskedet igår. De har nu gått ihop med samtliga Allsvenska supportergrupper för att kraftigt ta avstånd till våldet. Vice ordföranden Konrad Sööder tror att de tillsammans kan lyckas med något bra.

– Det viktigaste vi kan göra nu är att fostra de som kommer in i fotbollen tidigt. Lära de vad en bra supporterkultur är och säga ifrån när någon går över gränsen, säger Sööder.

I Örebro har det de senaste året varit en del upplopp. Det mest omtalade i augusti 2010 då Örebros och Malmö FFs supportrar drabbades samman på Stortorget i Örebro. Den gången fick två personer föras till sjukhus, en av de med knivskador i ansiktet. Flera andra incidenter har också inträffat, men polisen är nöjda med arbetet kring det idrottsrelaterade våldet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Supporter dog vid allsvensk premiär

Mer i ämnet