Fredrik Eliasson är kollektivtrafikchef på Länstrafiken. Foto: Beatrice Emmerik/SVT, Berit Roald/TT

Länstrafiken på tå inför skolstarten: ”En helt ny situation”

Uppdaterad
Publicerad

När gymnasieskolorna och universitetet nu startar kommer fler att åka buss. Länstrafiken har länge planerat inför terminsstarten, med anledning av coronapandemin. Men Fredrik Eliasson som är kollektivtrafikchef säger att det är svårt att förutse hur många som kommer resa. – Det svåraste är att det här är en helt ny situation. Ett vanligt år vet vi med ganska stor säkerhet hur hösten kommer se ut.

På måndag börjar gymnasieeleverna i Örebro skolan igen. Och den sista augusti startar utbildningarna vid Örebro universitet. I våras inledde Länstrafiken diskussioner med representanter från skolorna inför höstterminen.

– Då såg vi att vi skulle kunna få ett läge med lite för hög beläggning på många av stadsbussarna, men även på många av de stora regionlinjerna, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken.

Coronaviruset i Örebro län

Bussvärdar ska förhindra trängsel

Precis som i våras kommer särskilda bussvärdar att finnas på de mest trafikerade linjerna (se faktaruta). De är utbildade busschaufförer som ska se till att det inte blir trängsel på bussarna.

– Vi tittar på hur många personer vi kan få loss till det uppdraget, och var de skulle göra bäst nytta, säger Fredrik Eliasson.

Det finns också ett 20-tal bussar i länet som kan användas som extrabussar.

Många gymnasieelever tillbaka

Som SVT Nyheter tidigare berättat kommer två tredjedelar av eleverna på gymnasieskolorna i Örebro att befinna sig i skolan. Resterande elever får distansundervisning.

– Vissa gymnasier kommer dela upp skoldagen så att några elever börjar tidigt, och några börjar lite senare, säger Fredrik Eliasson.

Han tycker att Länstrafiken har planerat så gott det går inför hösterminen.

– Men alla resenärer måste fortsatt tänka på rekommendationerna i kollektivtrafiken. Annars finns det risk att det kan bli för fullt på bussarna.

Undvik resande i rusningstid

Länstrafiken uppmanar resenärer att följa Folkhälsomyndighetens rådande rekommendationer.

– Om möjligt så ska man välja andra ressätt än kollektivtrafiken. Om man ändå behöver åka med kollektivtrafiken så ska man försöka undvika att resa i rusningstid. Kanske kan man börja jobbet lite tidigare eller lite senare.

Hör mer i klippet ovan.

Bussvärdar i kollektivtrafiken

På följande linjer kommer det finnas bussvärdar, som ska se till att trängsel undviks.

Från Vivalla-Lundby: Linje 1, 2 och 10.

Från Brickebacken: Linje 2, 3 och 10.

Från Mellringe: Linje 3 och 4.

Från Hovsta: Linje 5.

Enligt Fredrik Eliasson kommer det troligen också finnas bussvärdar vid busstationen i Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet