I Varberga krossades en ruta när en raket sköts in genom fönstret och exploderade i köket. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

Svettigt dygn för polis och räddningstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Både polis och räddningstjänst har haft fullt upp under nyårsnatten. Det som sticker ut är antalet bränder. ”Det här är lite väl mycket” konstaterar Fredrik Bäcker på Örebropolisen. Dessutom har flera otäcka fall av raketer som med flit skickats in i lägenheter anmälts.

Räddningstjänsten i Örebro fick rycka ut på 23 larm om bränder under nyårsdygnet. De flesta av dem skedde under nyårsaftonens kväll och natt.

– Det har brunnit i träd, containrar, soprum men också villor och nu senast i Lillkyrka gick ingenting att rädda av en byggnad med restaurang i, säger Kjell Haglund på Nerikes Brandkår.

Läs också: Flera bränder i Karlskoga och Degerfors

En brand i timmen

En anmälan om mordbrand finns också efter att det brunnit på innergården till Hotell Hjalmar i Örebro.

– Med tanke på spridningsrisken har vi valt att rubricera det så men ingen ska ha skadats vid branden.

Det handlar om ovanligt många bränder, även om flera inte varit allvarliga.

– Men vi måste ju rycka ut ändå, konstaterar Kjell Haglund på Nerikes Brandkår. 23 bränder är i genomsnitt en i timmen under dygnet.

Fyrar av raketer mot människor

Polisen har också fått in anmälningar efter att raketer skickats i lägenheter.

– Ett barn fick brännskador i nacken efter att någon skickat in en raket genom ett brevinkast i en lägenhet i Vivalla, säger Fredrik Bäcker på polisen. Vi hade ett liknande ärende då en raket gick rätt igenom en ruta i Varberga och exploderade inne i lägenheten.

Uppsåt att skada

Dessutom har ungdomar setts fyra av raketer mot bilar, bussar och i några fall också mot polisen. I grannlänet Västmanland har flera liknande händelser anmälts.

– Då har man väldigt lite förståelse för vilka skador man kan åstadkomma, konstaterar Fredrik Bäcker. Beroende på uppsåt rubricerar vi det här som misshandel eller skadegörelse men helt klart är ju att man är ute efter att skada på något sätt.

Ett tiotal personer fick dessutom spendera natten hos polisen för tillnyktring under nyårsnatten. Det varma vädret tros ha gjort att ovanligt många rörde sig utomhus i stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.