Tar sig inte upp på scenen – för att få tillgänglighetspris

Uppdaterad
Publicerad

När landshövdingen skulle dela ut pris till föreningar som gjort mycket för tillgänglighet kunde inte alla pristagare ta sig upp på scenen. Det saknades en rullstolsramp.

Det var under söndagen som föreningar som arbetat för att alla ska kunna delta i föreningslivet skulle belönas. Men när landshövdingen skulle dela ut priserna för ökad tillgänglighet kunde inte alla pristagare ta sig upp för trappan till scenen i Stadsparken i Örebro.

– Så här får det inte vara. Vi jobbar stenhårt med att få kommunen att förstå vad vi vill prata om. Men jag säger det: gensvaret är inte bra, säger Yvonne Nordlund från Rota, den organisation som står bakom tillgänglighetspriserna.

Pristagaren för Örebro rättighetscenter fick lämna permobilen nedanför scenen och föreningen Hälsobro tvingades stå nedanför när landshövding Maria Larsson delade ut priset.

Nu hoppas Rota att scenen i Stadsparken åtgärdas så att den blir möjlig att använda för alla.

– Det kanske inte är så dumt att lyssna på oss som sitter i våra rullstolar, som går med våra kryckor och våra blindkäppar och sitter i våra permobiler. Vi kommer inte fram, säger Yvonne Nordlund.

KFUM Örebro friidrott är bäst på Design for all på det fysiska planet.

Föreningen belönas för sina friska idéer om inkludering av barn och ungdomar som tidigare varit hänvisade till specifika grupper.

Hälsobro är bäst på Design for all på det informativa planet och belönas för att ha vågat närma sig personer som av olika anledningar inte vågat träna offentligt.

Örebro rättighetscenter är bäst på Design for all på det kommunikativa planet för sitt arbete med att ge människor stöd i utsatta situationer.

RFSL är bäst på Design for all på det attitydmässiga planet efter att ha vänt upp och ner på fördomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet