Foto: SVT

Tidningschefen: Därför anmälde jag Lindesbergs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Helena Hansson, personlig assistent i Lindesbergs kommun, kritiserade verksamheten i en anonym insändare i Nerikes Allehanda. Trots det trotsade chefen lagen och tog reda på vem som skrivit insändaren. Nu anmäler NA:s ansvariga utgivare Katrin Säfström kommunen till JK och JO, för brott mot tryckfrihetsförordningen, som är en grundlag.

Hur reagerade du när du fick höra om vad som hänt Helena på jobbet?

– Dels blev man ju ilsken och upprörd över att man inte kan de här reglerna inom kommunen. Men jag blev inte förvånad, säger Katrin Säfström, ansvarig utgivare på Nerikes Allehanda.

JK-anmälan mot Lindesberg

– Kunskapen om lagen har blivit sämre och för media har det blivit svårare att få prata med människor som jobbar inom kommun och landsting. Man är rädd. Människor skräms till tystnad.

Hur märker ni det här på Nerikes Allehanda?

– Det märker vi när vi kontaktar människor. Det är en pressande situationen i de offentliganställdas miljö. Man är rädd för att säga något för att man inte vill bli av med jobbet.

Alla som jobbar inom offentliga verksamheter har rätt att prata med media utan att chefer ska efterforska. Det kallas för efterforskningsförbud, och följer inte en offentlig arbetsgivare det får kan man anmäla den personen till Justitiekanslern som har till uppgift att se att offentliga verksamheter sköter sig.

Efter händelsen med Helena Hansson har Säfström nu anmält Lindesbergs kommun till JK (Justitiekanslern) och JO (Justitieombudsmannen).

– Jag tycker att frågan är väldigt viktig för alla. Det är viktigt att anställda kan påpeka de missförhållanden som finns. All den här verksamheten finaniseras med skattepengar, och människor i samhället har rätt att få veta vad som händer, säger Säfström.

Se hela studiointervjun med Katrin Säfström ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JK-anmälan mot Lindesberg

Mer i ämnet