Rudbecksgatan/Trädgårdsgatan. Här blir det grönt för cyklister och bilar som ska svänga över cykelbanan samtidigt. Foto: @CyklaiOrebroVisa alla (10)
Visa alla (10)

Här är örebroarna mest rädda

Publicerad

Var känner du dig rädd i trafiken? Fortsätt att tipsa oss och skicka bilder du med!

Under veckan kommer Tvärsnytt att granska cykelstaden Örebro. Hur är det egentligen att vara cyklist och bilist i staden? Finns det några ställen som är farligare än andra och vad kan bli bättre?

Som ett led i det här frågade vi er tittare om var ni känner er mest rädda i Örebro-trafiken. Många hörde av sig, och här nedan följer några röster.

(Fortsätt gärna att höra av er. Mejla tvarsnytt@svt.se eller skriv till oss på Facebook, Instagram eller Twitter.)

Barbro:
Cykelvägen ut till Ekeby-Almby måste få belysning. Har cyklat i mörkret många gånger och blivit totalt blind då jag möter bilar. De ser inte en cyklist på rakan ut, vilket innebär att man som cyklist inte ser vägen. Väg och cykelbana går parallellt i flera kilometer. Har fått stanna och gå av cykeln då jag varit på väg ut i diket. Ser inte heller gångare eller annat på cykelvägen.
Vill man uppmuntra boende och besökare till Ekeby-Almby att cykla så måste vägen belysas. På vintern är det mörkt långt in på morgonen och på eftermiddagen redan vid 16-tiden. Tänk även på skolbarn och ungdomar som vill ta sig in till skola/staden.

Madelene:
Järntorget.

Beyond:
Sörbyängen, Studievägen/Täppan, Studievägen/Salviavägen.

Cykla Örebro:
Känner starkt obehag på vissa ställen som korsningen Rudbecksg/Trädgårdsg där bilister ofta bryter sig igenom gående och cyklister som går över och har grönt.
Likaså som i tunnlarna vid resecentrum där man inte kan se runt hörnet och Hagatunneln vid Södra station där man möter cyklister som cyklar mot enkelriktat.
Besvärligt blir det också när det parkeras på cykelbanor eller cykelbanor blockeras.
Då tvingas cyklisterna upp på trottoaren eller ut bland bilisterna.
Sedan längs cykelvägen på Stortorget där det är stora problem med fotgängare som går på cykelbanan lär det inte bli bättre i sommar med uteserveringarna.. Där kommer det tyvärr bli konflikter mellan gående och cyklister.

Lyktan:
Jag känner mig rädd att som bilist köra på en cyklist. Dom är överallt!

Linn:
Gång- och cykeltunneln under Södra tvärleden, (mellan travet och DHL.) Det är en helt vansinnig böj/ingång från travsidan vilket gör att jag har börjat plinga på ringklockan varje gång jag kör igenom, vilket är till och från jobbet.
Just nu syns det inte så mycket av problemen vintertid men tunneln är plogad vid tre tillfällen totalt sedan den byggdes, fyra vintrar, vilket också är en trafikfara. Anledningen till dålig plogning är enligt de ansvariga att: ”Vi har inga plogmaskiner som passar i tunneln”.
Tack för mig.

Emma:
Utanför polishuset in mot Storgatan – är det lite krångligt. Hur köra egentligen? Alla genar nästan. Bilar från alla håll. Också lite roddigt vid Järntorget. Och Krämaren. Stora 4-korsningar med bussar, bilar. Kaosigt.
Det värsta är dock alla hål i gatorna, speciellt om det regnar.

Sirmiro:
Rädd överallt. De där cyklisterna repar lacken allt för lätt och smiter från platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

cykelstaden örebro

Mer i ämnet