Tony Olsson Foto: Fredrik Persson / TT

Tony Byström får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt

Uppdaterad
Publicerad

Tony Byströms ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff har avslagits. Beslutet togs i Örebro tingsrätt på onsdagen.

Tony Byström dömdes av Göta hovrätt den 7 juni 2000 till livstids fängelse för mord av två polismän i Malexander, försök till mord av en annan polisman och grovt rån.

Han har därefter dömts av Södertälje tingsrätt för olaga frihetsberövande, olaga tvång, grovt brott, olaga hot och grovt vapenbrott. Gärningarna begick Tony Byström i samband med att han avvikit från anstalten Hall i juli 2004. Södertälje tingsrätt beslutade år 2005 att brotten skulle räknas in i det tidigare livstidsstraffet.

Polismorden i Malexander

Har ägnat sig åt studier

Tingsrätten konstaterade i onsdagens beslut att Tony Byström under den senaste tiden har skött sig. Tingsrätten fann också att Tony Byström under sin anstaltsvistelse har verkat för att främja sin anpassning till ett liv i frihet genom att bland annat delta i programverksamhet och ägna sig åt studier.

Enligt tingsrättens bedömning finns det en risk för att Tony Byström ska återfalla i allvarlig brottslighet, särskilt mot bakgrund av att han ännu inte har prövats under friare former.

Straffvärdet överstiger 30 år

Vidare anser Örebro tingsrätt att de gärningar som omfattas av livstidsstraffet har ett straffvärde som klart överstiger 30 år. Och därför är det alldeles för tidigt för att tidsbestämma hans livstidsstraff.

Det här är fjärde gången som Tony Byström ansöker, och får avslag, på en tidsbegränsning av livstidsstraffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet