Huset i Aspa där mannen som vill ha ett tidsbestämt straff torterade en kvinna till döds år 2002. Foto: SVT

Torteraren från Aspa får inte tidsbestämt

Uppdaterad
Publicerad

Aspamannen torterade ihjäl en kvinna i 40-årsåldern i något som beskrivs som ett av Sveriges mest sadistiska kriminalfall. För andra gången har han nu ansökt om att bli frigiven, men Örebro tingsrätt säger nej med motiveringen att det råder stor risk att mannen begår våldsbrott igen.

Våren 2002 flyttade Birgitta Lönnhager och hennes fästman in på gården i Aspa. Det var början på en utdragen tortyr där hon slutligen mördades.

 Innan hade den nu 61-åriga hyresvärden bussat sina hundar på henne och borrat i hennes öron med en elektrisk skruvdragare tills blodet rann.

Dömd till livstids fängelse

Han dömdes i november 2002 till livstidsfängelse för mord, misshandel och olaga frihetsberövande.

Men trots att han har avtjänat snart 15 år och skött sig bra under tiden i fängelse anser tingsrätten att risken för återfall i allvarlig brottslighet är förstor för att han ska släppas ut. Därför avslår de nu hans ansökan om att få straffet tidsbestämt.

Hög återfallsrisk

Beslutet grunder tingsrätten mycket på ett utlåtande från Rättsmedicinalverket. Deras bedömning är att risken för att 61-åringen ska återfalla i våldsbrottslighet är hög, särskilt utifrån hans dokumenterade psykiska problem.

– Vi har inte prövat strafftiden eller den tiden som förflutit eftersom att återfallsrisken är så stor, säger rådmannen Lars-Erik Hulth till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#LIVSTID

Mer i ämnet