Maria Hanssons är en av de som drabbats av cancer och upptäckt att tränings gav mycket positivt resultat på hennes symptom. Foto: Angela Hanagarth / SVT

Träning under cancerbehandling – ett ämne som engagerar

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s rapportering om träning under cancerbehandling har engagerat många. Här sammanställer vi några av läsarnas reaktioner.

SVT Nyheter har rapporterat om en forskningsstudie som visar att symptom som muskelvärk, illamående och trötthet motverkas om patienten tränar under sin cancerbehandling.

I samband med rapporteringen har många läsare gjort inspel i ämnet i vår chatt. Många har också tipsat om träning i samband med andra sjukdomar.

– Jag har Parkinsons sjukdom. För mig är träning är A och O för att minska/dämpa effekterna av sjukdomen, skriver Henrik.

– Regelbunden konditionsträning när man har diabetes har en otrolig påverkan på blodsocker-nivån, skiver Kent.

”Träning en fantastisk medicin”

– Jag deltog förra hösten i Sahlgrenskas första grupp med träning för cancerpatienter. Det var svårt att tänka sig innan att man kunde orka så mycket med hjälp av träningen, skriver Christina.

– Min träning har varit en fantastisk medicin vid psykisk ohälsa, mer konkret när jag fick diagnosen utmattningsdepression, skriver Micke.

Träning också en utmaning

Men samtidigt finns många som vill framhålla att det kan vara i princip omöjligt att hitta ork till träning under pågående behandling.

– Efter operation och under cytostatikabehandling hade jag inte kraft att göra något, skriver Stig.

– Man måste anpassa sig efter ork, det kan vara en balansgång mellan att stärka och att utmatta, menar Maria.

Träna med infektioner?

Rapporteringen har också väckt en del frågor.

Vid cancersjukdom och cellgifter finns det ju risk att man lätt får infektioner, man ska väl inte träna om man har infektioner?” frågar Akecca.

– Nej det ska man inte göra. Om man har feber ska man inte träna, då ska man vila. Det är som vid förkylningar. Det är viktigt att föra en dialog med sin läkare innan man börjar träna, säger Yvonne Wengström, forskare på Karolinska institutet.

Hjälper yoga och mindfulness?

Finns det någon forskning som pekar på att yoga eller mindfulness har hälsofrämjande effekter under pågående cancerbehandling?” frågar Pia.

– Det finns en del sådana studier, men det vetenskapliga beviset för att det skulle vara så är mycket svagare. Dessa metoder har inte de symptomlindrande effekter som träning har. Men de kan ändå vara bra för välbefinnandet, säger Yvonne Wengström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.