Yvonne Wengström är professor vid Karolinska institutet och menar att träning i samband med cancerbehandling är viktig – men man behöver inte tokträna. Foto: SVT/TT

Träning viktig under cancerbehandling – ”Resultaten överraskar oss”

Uppdaterad
Publicerad

En förlamande trötthet. Muskelvärk och illamående. Att gå igenom en cellgiftsbehandling är tufft.

– Men tränar man minskar symptomen avsevärt, säger Yvonne Wengström, professor vid Karolinska institutet.

På en turné genom landet sprider hon nu resultaten av en ny studie tillsammans med Cancerfonden.

Yvonne Wengström är säker på sin sak: Att träna under en pågående cellgiftsbehandling är inte bara okej, utan något vården absolut bör rekommendera – av fysiska skäl.

– Vården rekommenderar ofta vila, men resultaten talar sitt tydliga språk. Många patienter lider av svår trötthet, illamående, muskelvärk, andfåddhet och sömnsvårigheter, symptom som minskade avsevärt med träning.

Dessutom höll de tränande patienterna vikten.

– Det finns studier som visar att det kan vara viktigt för att minska risken för återfall. I snitt går patienterna upp 5-7 kilo under en cancerbehandling. Det har patienterna i studien inte gjort.

Nästan alla orkade träna hårt

240 bröstcancerpatienter lottades in i tre grupper: En tränade styrka och kondition 45 minuter två gånger i veckan, en tränade enbart kondition och en kontrollgrupp rekommenderades träning under eget ansvar. Träningsgrupperna fick individuella träningsprogram under 16 veckors cellgiftsbehandling och tränade dessutom ett högintensivt intervall varje pass: 3 x 3 minuter på 70-80 procent av sin maxpuls.

– Hur kan någon orka det, undrar man? Men nästan alla deltagare klarade av även den träningen och mådde bra av den. Ingen skadade sig, oavsett om de tränat innan eller inte. Och även med en cellgiftsinfart i armen kunde man alltså styrketräna.

Att effekterna dessutom håller i sig efter två år överraskar forskarna. 

Effekten håller i sig

– Betydligt färre i träningsgrupperna är heltidssjukskrivna idag, än i kontrollgruppen.

Inom kort öppnas ett nytt träningslabb på Nya Karolinska Universitetssjukhuset. Där ska Yvonne och hennes kollegor ta fram en modell för hur resultaten av studien kan spridas till landsting och regioner i landet.

– Det finns inga skäl att vänta. Vården överlag bör rekommendera fysisk, pulshöjande aktivitet istället för vila under behandlingen. Men för att vårdpersonal ska kunna känna sig trygga med det måste man förstås veta hur man ska göra.

– Och är man cancerpatient ska man inte känna press på sig att börja tokträna och bli elitmotionärer. Det handlar om att må bättre.

Fakta

– Varje år drabbas cirka 8 000 kvinnor av bröstcancer i Sverige

– Samtidigt kan en tredjedel av all cancer förebyggas genom en hälsosam livsstil. Att röra på sig minst 30 minuter om dagen minskar risken att drabbas. Hur du rör dig spelar ingen roll, huvudsaken är att pulsen höjs.

– Endast 3 av 10 i Sverige känner till att fysisk aktivitet kan minska risken att drabbas. Få känner till att träning är gynnsamt under och efter en cancerbehandling.

– OptiTrainstudien som Yvonne Wengströms studie heter, startade 2013 och följs upp efter ett år, två år och fem år. Seminariet Träning och cancer-hur hänger det ihop? arrangeras i fem städer runtom i Sverige under året, varav tre återstår: Kalmar 15 maj, Sundsvall 19 september och Helsingborg 14 november.

Läs mer på: https://www.cancerfonden.se/artiklar/traning-och-cancer-hur-hanger-det-ihop 

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.