Trycket är högt på förlossningen i Örebro. Foto: TT/SVT

Trots åtgärder – gravida hänvisas till andra sjukhus än USÖ

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på barnmorskor är överhängande i hela landet och i länet har BB i Karlskoga stängts över sommaren för att bemanningen på förlossningen i Örebro ska gå ihop. Trots det har kvinnor hänvisats till andra sjukhus med anledning av överbelastningen.

För tredje sommaren i rad har BB i Karlskoga stängt. Anledningen är att barnmorskebristen gör att bemanningen i Örebro län inte räcker till för att hålla två förlossningsavdelningar öppet och samtidigt bedriva en patientsäker vård.

”Det är en akutverksamhet”

Trots att man istället flyttar personal till USÖ räcker inte det för att ta emot alla som kommer in. Under juni och juli har sammanlagt fyra kvinnor hänvisats till andra sjukhus, så som Karlstad, Västerås och Eskilstuna.

– Förlossningsverksamheten är en akutverksamhet och vi kan inte planera för när barnen kommer födas. Det leder till att det vissa dagar blir fler än vi kan ta emot och då har vi nära kontakt med andra sjukhus i området för att kunna hänvisa dem dit istället, säger Lotta Iggström, chefsbarnmorska på förlossningen på USÖ.

Ovanligt att de hänvisas bort

Så långt som möjligt försöker man ta emot kvinnorna som kommer till förlossningen i Örebro, men när flera förlossningar beräknas krocka och bemanningen inte räcker till tar man till hjälp på andra sjukhus.

– Vi hänvisar bara kvinnor där vi inte ser att det finns några risker. Patientsäkerheten är jätteviktig och ingen ska hamna i en sådan situation att de tvingas föda i bilen.

Av de fyra som hittills fått föda på sjukhus i andra län har två hört av sig och meddelat att allt gått bra till. Men även personalen påverkas av att säga nej.

– Jag vet att barnmorskorna tycker att det är väldigt jobbigt, men det här är något som sker på många förlossningsavdelningar i Sverige och det är så läget ser ut just nu, säger Lotta Iggström.

”Kan förstå att det blir stökigt”

Inom regionen är man lugn inför hur situationen ser ut i dagsläget.

– Det är ett ganska normalt läge och vi har även tagit emot kvinnor från andra län. Sedan förstår jag att det för familjen innebär extra stök, och vårt mål är att kunna ge alla förlossningsstöd i länet men under sommaren fungerar inte alltid det, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet