Foto: Jesper Mattsson/SVT

Trots bra samarbete – Regionens avtal med Attendo avslutas

Uppdaterad
Publicerad

God vård och bra samarbete men inget behov längre – det är bakgrunden till att Region Örebro län nu väljer att inte förlänga avtalet med Attendo Care.

Sedan 2015 har Region Örebro län köpt vårdplatser för utskrivningsklara patienter på det privata Attendo Rynningeviken. Vid den senaste upphandlingen handlade det om 18-22 vårdplatser för 13,2 miljoner kronor.

Platserna har använts för patienter som vårdats klart på Universitetssjukhuset i väntan på att de ska få komma hem och övergå i kommunal vård.

Kostnaden för vården på Rynningeviken har patienternas respektive hemkommun fått stå för.

Kommunerna tar hem patienterna snabbare

31 mars går avtalet ut och i ett pressmeddelande aviserar nu Region Örebro län att man inte kommer att förnya det. Anledningen är att behovet av vårdplatserna har minskat.

– Vi ser nu väldigt positiva effekter från kommunerna när det gäller att möjliggöra hemgång för patienter som är utskrivningsklara, säger Ewa Slätmo, områdesansvarig på Universitetssjukhuset. Beläggningen på Rynningeviken har sedan mitten på januari legat betydligt lägre än tidigare, och behovet av de externa vårdplatserna har successivt avtagit.

Beläggningen vid Rynningeviken har enligt Region Örebro sjunkit kraftigt under 2018, från en beläggning på över 90 procent i slutet av 2017 till 37 procent i mars 2018 med korta vårdtider.

Kommunen i konflikt med Attendo

2013 hamnade Örebro kommun i konflikt med vårdbolaget Attendo Care som då drev demensboendet Elgströmska huset.

Efter att missförhållanden uppdagats valde kommunen att bryta alla samarbeten med Attendo och trots hårt tryck ville man inte använda vårdplatserna på nybyggda Rynningeviken.

Nöjda med vården

På Regionen gjorde man en annan bedömning och idag är man noga med att understryka att man är mycket nöjd med den vård som Attendo Rynningeviken stått för.

– Samarbetet med Attendo Rynningeviken har fungerat mycket väl men avtalet har redan från start varit en tillfällig lösning, säger Ewa Slätmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.