De DNA-analyser som gjorts på kvarlevorna efter en person som hittats i Belgien visar på att det kan röra sig om Patrik Linfeldt som försvann för två år sedan. Men det kan bli omöjligt att bevisa att det verkligen är han enligt RMV. Foto: SVT

Trots DNA-analyser – kan bli ett omöjligt uppdrag att säkerställa att det är Patrik

Uppdaterad
Publicerad

Att säkerställa att det verkligen är kvarlevorna efter försvunne Patrik Linfeldt som hittats i Belgien kan bli ett svårt uppdrag. Risken är att det inte kommer att gå. Det konstaterar Kerstin Montelius, molekylärbiolog på Rättsmedicinalverket (RMV).

Efter att ha följt rapporteringen om att en kropp hittats i Belgien och att DNA-tester delvis matchar försvunne Patrik Linfeldt konstaterar Kerstin Montelius att ”delvis matchning av DNA” inte är en term som man använder sig av på RMV.

– Men jag utgår ifrån att det betyder att man inte kunnat få fram en hel DNA-profil, säger hon. Ibland har nedbrytningsprocessen gått så långt att DNA:t är uppklippt i små bitar.

Värme och UV-strålning är faktorer som kan skynda på nedbrytningen. Syrefattiga miljöer och minusgrader fungerar tvärt om.

Behöver pussla och räkna

För att det statistiskt ska gå att säkerställa att DNA:t kommer från en person krävs att flera faktorer är uppfyllda.

Bland annat krävs det att det finns vissa markörer gemensamt i DNA-strängarna från den okände och jämförelseprovet, finns det inte tillräckligt många går det inte att vara säker.

Vilka prover man har att jämföra med spelar också roll.

– Ett prov som man med säkerhet vet kommer från den försvunne innebär att man letar efter en identisk matchning. Men om provet kommer från den försvunnes föräldrar till exempel så kommer hälften av DNA:t från den ena föräldern och hälften av den andra. Då behöver man pussla och räkna på det.

Annat polisarbete viktigt

Men genetik och kemiska analyser är inte det enda som ligger bakom identifieringen.

– Till de fynden får man lägga till andra delar i polisverksamheten som förhör med personer som kan ha gjort iakttagelser, bilder från övervakningskameror och liknande.

Svaret kanske aldrig kommer

Trots det finns ändå risken att familjen kanske inte kommer att få något definitivt svar på om det är Patrik Linfeldts kvarlevor som hittats. Ibland går det helt enkelt inte att säkerställa.

– Att göra fler analyser med andra metoder kan vara ett sätt att få fram fler uppgifter, säger Kerstin Montelius. Jag vet inte vilka metoder som mina kollegor i Belgien har använt men generellt sett gör man många olika analyser, en del väldigt tidsödande, innan man ger sig. Men ibland når man inte fram till en säkerställd matchning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRSVUNNE 22-ÅRINGEN

Mer i ämnet