Tågen fortsätter stanna i Kumla. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Trots fortsatta problem: SJ stannar i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Tågen stannar fortfarande i Kumla och situationen på perrongen och tågen har blivit bättre. Men än är man inte i hamn med att lösa problemen med hotfulla resenärer.

Det var i slutet av januari i år som SJ och Tåg i Bergslagen meddelade att man övervägde att inte längre stanna på järnvägsstationen i Kumla på grund av flera hotfulla och våldsamma incidenter.

Sedan dess har en gemensam satsning tagit form, där Kumla, Hallsberg och Laxå kommun arbetat tillsammans med polisen och SJ för att skapa en tryggare perrong och tågresa, både för resenärer och tågpersonal. Kumla kommun har bland annat satt in ordningsvakter för att öka tryggheten och polisen har ökat sin närvaro.

Tryggheten i Kumla

Detta är en samhällsutveckling som inte är unik för sträckan Örebro-Laxå. Jag är dock glad över att vi med gemensamma krafter angripit frågan och vi kan redan se tendenser att situationen förbättrats något, säger Daniel Jansson-Hammargren, kommundirektör i Kumla kommun i ett gemensamt pressmeddelande.

Problemen inte lösta

Enligt SJ är frågan inte löst och fortfarande rapporteras det in att resenärer agerat oacceptabelt. Samtidigt säger man att situationen förbättrats lite sedan problemen belysts.

Vi uppskattar att frågan tas på stort allvar från polisens och berörda kommuners sida, och känner oss också nöjda med den dialog vi har om problemen, även om dessa långt ifrån är lösta eller borta, säger Jan Kyrk affärschef SJ i det gemensamma pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tryggheten i Kumla

Mer i ämnet