Patienten är nedsövd under behandlingen som pågår under en minut. Foto: arkiv/SVT

Trots riktlinjerna – få patienter erbjuds elbehandling mot depression i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Svår depression ska behandlas genom att patienten sövs ned och får elbehandling – det skriver Socialstyrelsen i sina nya riktlinjer för depression. Men en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort visar att Örebro län hamnar i botten av regionerna när det gäller att erbjuda behandlingen.

2017 behandlades 83 patienter – eller 39 per 100 000 invånare. Det placerar regionen i botten vid en jämförelse med övriga i landet.

– Vi har i Örebro län under 2018 haft en satsning på påtagligt ökade resurser för ECT-behandling, som kommer ge fullt utslag under 2019, säger Axel Nordenskjöld, som också är överläkare i Örebro. Ekonomiska prioriteringar kan påverka i vilken utsträckning behandlingen finns tillgänglig. Sjukhusen behöver bland annat ha tillgång till narkosläkare och psykiatrisjuksköterska för att kunna utföra elbehandling.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat att två av tre enheter som kan ge behandlingen lagts ner i länet under de senaste åren. Resultatet är att knappt hälften av alla behandlingar kan genomföras.

– Behovet av ECT varierar eftersom det är en akut behandling. Det hjälper inte att ha lediga platser vid andra tidpunkter, utan behandlingen måste kunna ges när patienten behöver den som mest, säger Axel Nordenskjöld till Nyhetsbyrån Siren.

– Alla landsting är överens om att ECT ska ges, men i vilket skede man väljer det framför exempelvis läkemedelsbehandling kan variera, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

  • ECT står för elektrokonvulsiv behandling (electroconvulsive therapy) och kallas ibland även elchocksbehandling.
  • Strömpulsar som skickas genom hjärnan framkallar ett krampanfall hos den nedsövda patienten, vilket får olika biologiska effekter.
  • Bland annat stimuleras cellåterväxten i hjärnan, vilken kan ha försämrats av depressionen.
  • Biverkningar som brukar nämnas i sammanhanget är minnesproblem.
  • Enligt Socialstyrelsen är det dock inte belagt om problemen orsakas av behandlingen eller ska kopplas till depressionen.
  • Myndigheten rekommenderar därför noggrann uppföljning av ECT-patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Örebro granskar ECT

Mer i ämnet