Det råder eldningsförbud i nästan hela landet och engångsgrillar bör inte användas över huvud taget. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Trots säljstopp – butiker säljer engångsgrillar

Publicerad

Trots att det råder eldningsförbud och att matvarukedjorna Ica, Coop och Lidl sagt att de inte längre ska sälja engångsgrillar visar SVT Nyheter Örebros kontroll att flera butiker fortfarande säljer dem. I en butik i Örebro står produkterna fullt synliga innanför entrén.

Över 80 skogsbränder härjar just nu på olika håll i landet. Flera av bränderna kan ha startat genom att personer inte respekterat eldningsförbuden som råder.

För att minimera risken för fler skogsbränder gick flera matvarukedjor ut och drog tillbaka engångsgrillar från sitt sortiment.

Men när SVT Nyheter besöker fem utvalda butiker i Örebro är det tre av dem som fortfarande säljer, trots att kedjan sagt att varan plockats bort från sortimentet.

Två Coopbutiker säljer

Coop gick för en månad ut med att de plockar bort engångsgrillar ur sortimentet på grund av eldningsförbudet.

– När vi går ut med en återkallelse eller ett säljstopp på en produkt så ber vi butikerna att kvittera meddelandet. När det gäller försäljningsstopp på grund av eldningsförbud ska butikerna också kvittera att de tagit emot det, säger Åsa Sandberg på Coops presstjänst.

Trots det är det två av kedjans besökta butiker i Örebro som fortfarande säljer.

– Vårt säljstopp gäller lokalt baserat på länsstyrelsens rekommendationer och det är upp till den lokala butiken att hålla koll på om eldningsförbud råder. Vi kommer att skicka ut en uppdaterad information till butikerna idag om att de ska plocka bort engångsgrillarna från hyllorna och ställa in på lagret under den rådande situationen.

Fler butiker säljer

Lidl beslutade i måndags att sluta sälja engångsgrillar ett beslut som sedan förmedlats till företagets alla butiker.

Men trots det fanns grillarna kvar i butiken i Örebro under tisdagen.

Brandskyddsföreningen har varit kritisk till att handlarna säljer engångsgrillar utan att upplysa om riskerna med den heta glöden.

Ica säljer inte

De två Icabutiker i Örebro som SVT besökte under tisdagen hade inte några engångsgrillar och personalen berättade att de inte sålde på grund av det rådande eldningsförbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro

Mer i ämnet