Förra årets bevattningsförbud kommer inte återupprepas i sommar. Foto: TT

Ingen risk för bevattningsförbud i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Något bevattningsförbud är inte aktuellt inför sommaren i Örebro kommun. Det är bra vattennivåer i sjöarna som förser Svartån med vatten, och det finns inga tecken på att förra årets situation kommer återupprepas i år.

I april för ett år sedan infördes ett bevattningsförbund i Örebro kommun. Låga grundvattennivåer och dåligt med regn gjorde läget ansträngt. Men idag, ett år senare, är vi långt ifrån en liknande situation. Trots att det just nu är varmt och torrt ute.

– Vi är i ett helt annat läge i år än för ett år sedan. Det ser positivt ut, säger Leif Rehnberg, dåvarande verksamhetschef på Vatten och avlopp, som hanterade fjolårets bevattningsförbud i kommunen.

Vattenbristen i Örebro län

Även Charlotte Edberger Jangdin (C), ordförande i tekniska nämnden, menar att årets prognos ser mycket bättre ut.

– Det stämmer att det är stabilt. Vi har ingen anledning och tro att det ska bli som var det förra året, säger hon.

Höga nivåer i sjöarna

Det bevattningsförbud som rådde under förra våren hävdes den 18 maj, alltså nästa exakt för ett år sedan då nivåerna i sjöarna förbättrats. Och det är fortsatt höga nivåer i de sjöar som förser Svartån med vatten. Men kan läget vända?

– För det krävs att det faller lite nederbörd under sommar och hösten. Men det finns det inga tecken på det nu, säger Leif Rehnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet