Foto: SVT

Trots volleyskandalen – mer kommunpengar till Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

I höstas kunde Tvärsnytt avslöja att Lindesbergs Volley använt sig av otillåtna skenkontrakt för att säkra arbetstillstånd åt sina utländska spelare. Trots fiffelskandalen avsätter Lindesbergs kommun även i år 450.000 kronor åt klubben.

För att få arbetstillstånd som icke EU-spelare i Sverige krävs en lön på minst 14.300 kronor i månaden. Det var också den summa som Lindesbergs Volley uppgav för Migrationsverket att de skulle betala när de båda spelarna Crystal Palmer och Nadya Greseva-Nevodnich sökte arbetstillstånd.

Bröt mot regler

Men bakom kulisserna hade Lindesbergs Volley upprättat separata kontrakt med spelarna. Kontrakt som innebar att den verkliga lönen blev betydligt lägre – som mest cirka 5.000 kronor i månaden.

Volleyfusk

Lindesbergs Volley bröt då bland annat mot de etiska regler som man skrev under i det kontraktet som tecknades mellan klubben och Lindesberg kommun när man förra året fick sitt elitbidrag på 450.000 kronor.

Och trots fusket som avslöjades i höstas så väljer ändå kommunen att betala ut en lika stor summa i elitbidrag detta året.

Hur motiverar du att de får pengar även i år?

– Det är ju en enskild funktionär (Roger Larsson, fd sportchef, reds anm.) som har gjort det här och han har ju tagit konsekvenserna. Han har avgått.

– Man har även haft ett extra årsmöte och utsett en ny styrelse. Med det anser jag att den här frågan är utagerad. Klubben kan ju inte straffas för det här, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Ceder (S).

När Lindesberg Volley i november, efter att skandalen upptäckts, valde en ny styrelse fick majoriteten stanna kvar. Vice ordförande Dan Walterson tog över som ordförande, medan den förre ordföranden Bertil Senneryd blev kvar som ledamot.

Även Arnold Bengtsson, som tvingades lämna sina uppdrag som kommunalråd i Lindesberg kommun efter Tvärsnytts avslöjande, fick nytt förtroende i klubbens styrelse.

Inget slutgiltigt beslut

Ännu har inte det slutgiltiga beslutet fattats om elitbidraget på 450.000 kronor. Men om inget oförutsett inträffar så kommer Lindesberg Volley att få den summan även i år. Den politiska majoriteten i kommunhuset anser nämligen att klubben bör få pengarna.

Enligt Anders Ceder (S) är volleybollen en viktig del i marknadsföringen av Lindesberg. Han menar att laget sätter kommunen på kartan och lockar elever till Lindesbergsskolan idrottscollege. Vilket i sin tur ger kommunen intäkter.

Vänsterpartiet är dock kritiska till volleybollpengarna.

– Jag menar att vi kan marknadsföra kommunen på andra sätt. Genom att satsa mer på de gamla och unga i barnomsorg och äldreomsorg. Det är också en marknadsföring, säger Ulf Axelsson, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet