Mannen fick omfattande brännskador av den varma asfalten. Foto: Privat

Trycktes ner på nylagd asfalt av poliser

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern brännskadades svårt efter att han blivit nedtryckt av Örebropolisen på nylagd asfalt. Polisen larmades till platsen eftersom mannen var i behov av ambulans och de skulle assistera vårdpersonal. Nu har en åklagare inlett en förundersökning mot polisen för vållande till kroppsskada.

Händelsen inträffade i ett bostadsområde i Örebro kvällen den 9 oktober. Mannen uppger att han var hemma och lagade mat när han drabbades av ett epileptiskt anfall. Hans sambo ringde då SOS Alarm och ambulanspersonal anlände till lägenheten.

– När han vaknar till så är han desorienterad, skriker på hjälp och håller om sin sambo, säger Mikael Fredblad, mannens advokat.

Enligt honom blir mannen skrämd och springer ut ur lägenheten. Utanför står poliser som då på något sätt brottar ner mannen på marken som är täckt av nylagd asfalt.

– Jag skriker allt vad jag kan, det var som om lungorna höll på att explodera, jag kan inte röra mig. Jag minns bara smärtan och sedan svartnar det för mig, säger mannen till Nerikes allehanda.

Låg i koma

Efter händelsen tog ambulanspersonal över och mannen fördes till sjukhus. Enligt advokaten har han bland annat fått tredje gradens brännskador på lår och fot. Han fick även in varm rök med asfaltspartiklar i lungorna och låg i koma i 36 timmar.

– Det är för tidigt att sammanfatta vad det här kommer resultera i, säger Fredblad om mannens skador.

Skadorna mannen fick efter polisinsatsen. Foto: Privat

Mannen är tidigare dömd för några fall av ringa narkotikabrott och enligt polisen ska ärendet ha kommit in som en misstänkt drogöverdos.

– Det är ett påstående från polisens sida. Det har skett ett samtal till 112 och hur polisen tolkar det får man fråga dem om, säger Mikael Fredblad. 

Polisen menar även att mannen var våldsam när han vaknade och anmälde honom för våldsamt motstånd, men ansvarig åklagare uppger för SVT Nyheter Örebro att ärendet lades ner den 18 oktober.

Vållande till kroppsskada

Samtidigt har mannen genom Mikael Fredblad anmält polisen för hur de agerat i insatsen. Särskilda åklagarkammaren har nu inlett en förundersökning om polisinsatsen och brottsrubriceringen är initialt vållande till kroppsskada.

– Det finns dock ingen misstänkt i nuläget, säger Lena Kastlund, åklagare på Särskilda åklagarkammaren.

Mats Öhman, presstalesperson för polisregion Bergslagen. Foto: Philip Naskret/SVT

Mats Öhman, presstalesperson för polisregion Bergslagen, vill inte kommentera om polisen brustit i samband med insatsen.

– Utredningen ska klargöra det, säger han.

Vad tänker du om att en person blev allvarligt brännskadad?

– Jag tänker att det är otroligt olyckligt, säger Mats Öhman.

Mår dåligt

Enligt Mikael Fredblad mår hans klient väldigt dåligt efter händelsen.

– Han är skakad och har mardrömmar. Det är bland det mest smärtsamma man kan utsättas för, säger han.

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med mannen som inte vill medverka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.