I klippet berättar lärare på universitet och mellanstadium om hur de ser på det ansvar de nu kommer att ha för den nya utbildningen i sexualitet, relationer och samtycke. Foto: SVT/TT

Tungt ansvar på skolorna när synen på sex och samtycke ska ändras

Uppdaterad
Publicerad

Efter #metoo släppte regeringen ett paket för att komma till rätta med problem kring sex och samtycke, och med start denna termin ska alla blivande lärare få utbildning i ämnet. Men på lärarutbildningarna menar man att skolorna inte kan ta allt ansvar för att lösa problemen.

Lärare i Sverige ska nu bli bättre rustade för att undervisa i sexualitet, samtycke och relationer – som är det nya namnet på ämnet. Nu blir det tydligare inriktning på frivillighet och samtycke än tidigare.

Sanela Bajramovic är universitetslärare vid Örebro universitet. Hon är en av dem som ska se till att blivande lärare får med sig nödvändig kunskap som de kan föra vidare.

Sexualundervisning

– Det är en mycket viktig fråga, slår hon fast.

– Som lärare måste vi försöka hjälpa barn till en positiv självbild och till sunda relationer.

”Samhällsproblem under lång tid”

Men som så mycket annat som inte fungerar i samhället finns ibland en övertro om att allt ska kunna lösas i skolans värld, menar hon.

– Lärarutbildningen är idag den utbildning som har flest examensmål – väl över 20 stycken. Även om det här är viktigt så finns det en begränsad tid som vi kan ägna åt ämnet.

Hon menar att det inte räcker med insatser från skolan. Det krävs också långsiktiga lösningar från samhället och staten.

– Vi pratar om något som varit ett samhällsproblem under lång tid.

Får fortbilda sig själv

Mellanstadieläraren Mathilda Hermansson i Kumla önskar att hon hade mer kunskap i ämnet. Därför har hon nu köpt hem böcker för att vidareutbilda sig själv.

– Vi är nog många som önskar att vi kunde få fortbildning i ämnet. Jag har skaffat en bok om hur man kan prata med barn i olika åldrar om porr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexualundervisning

Mer i ämnet