Konstnären Tadashi Kawamata gillar att samarbeta med Örebros invånare för att skapa konstverket på järntorget. Foto: Tilal Altaib /SVT

Tusentals stolar ska torna mot himlen

Uppdaterad
Publicerad

Den japanske konstnären Tadashi Kawamata vill att medborgarna i Örebro inte bara skall skänka stolar till konstverket som nu har börjat uppföras på Järntorget i Örebro. Han vill att folk hjälper till med verket genom att fortsätta bidra.

Gummiankan som är gjord av gamla bilddäck och är skapad av konstnären Villu Jaanisoo köptes in av Örebro kommun efter 2013 års Open art har haft en framträdande plats på Järntorget i Örebro.

Men nu har den fått flytta på sig till Vasatorget eftersom den japanske konstnären Tadashi Kawamata tillsammans med Örebroarna skall bygga ett högt torn – av diverse stolar.

Open art i Örebro

– Jag har precis gett instruktioner hur stolarna skall sättas ihop, berättar han.

Det blir ett konstverk med starkt symbolvärde – om det blir klart till öppningsdagen av årets Open art i Örebro. Konstnären ser dock inget hinder i att fortsätta bygget. Foto: Tilal Altaib /SVT

Bruksföremål på fyra ben

Hans idé till verket utgår från ett vardagligt föremål i var mans hem.

– Stolen är enkel. I varje hem finns det ju många stolar. Den är vanlig. Så om folk har trasiga stolar hemma får de gärna ta med dem hit. Deras stol kommer sedan att bli del av konstverket, säger Kawamata.

Och just brukade föremål är något av Kawamatas specialitet.

– Han fick sitt stora genombrott under Venedigbiennalen. Han blev nästan utskälld då för att han byggde med gamla saker. Det var ingen som visste vad ordet installation var på den tiden. Som nu är någonting helt enkelt och självklart inom konstvärlden, säger Lars Jonnson, konstnärlig chef för Open art.

Hoppas fler vill bidra

Konstnären själv hoppas på ännu fler bidrag från invånarna.

Redan första dagen har konstverket med bidrag från privatpersoner och företag i Örebro börjat ta form. Foto: Tilal Altaib /SVT

– Jag har ställt mig frågan hur intresserade kan vara av att delta i mitt arbete. Hur många stolar kan de bidra med? Det är min idé, säger Tadashi Kawamata.

För konstbiennalen Open arts konstnärlige ledare är valet att låta Tadashi Kawamata uppföra sitt – och örebroarnas gemensamma verk på torget ett val i tidens anda.

– Det intressanta är att alla stolar är unika, precis som vi människor. Nu i Sverige har vi en katalysator i det här med nyanlända. Vika har jobb? Vilka har inte jobb? Det är hela den här polariseringen och hårdheten som gör ont – det här är precis tvärtom. Alla får vara med. Det är så enkelt, men det är så svårt och det är så laddat, säger Lars Jonnson.

Himlens höjd gränsen?

Konstverket är inte heller färdigt i och med att utställningen öppnar om några veckor. Det är i alla fall vad konstnären själv hoppas.

– Idag börjar vi arbetet och fortsätter med det efter öppnandet av årets Open art om fler stolar lämnas in. Det är inte bara jag som är konstnären. Alla kan vara artister i det här, säger Tadashi Kawamata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet