Paul Svenssons föreläsning var så populär att han fick hålla den två gånger. Foto: TT/SVT

TV-kock vill få oss att äta mer matrester

Publicerad

Paul Svensson är TV-kocken som gjort knäckebröd på kaffesump. Nyligen blev han hedersdoktor på Örebro universitet och under lördagen föreläste inför en fullsatt sal på Conventum.

Paul Svensson, känd från bland annat TV-programmet Maträddarna, har försökt ändra bilden av vad som betraktas som ”fina” råvaror och samtidigt minska matsvinnet.

Hedersdoktor

Örebro universitet uppmärksammade nyligen hans folkbildningsinsatser genom att utnämna honom till hedersdoktor.  

”Han är en engagerad förespråkare för hållbar njutning, alltså mat som smakar exceptionellt samtidigt som den gör gott för vår hälsa och vår planet”, löd motiveringen.

Mat ofta tjänlig efter ”bäst före”

Det var även temat på hans populärvetenskapliga föreläsning som arrangerades av Örebro universitet. Paul Svensson vänder sig bland annat mot hur allmänheten ser på bästföredatumet för mat.

– Det har haft ett fint syfte i grunden, men har fått en negativ effekt där vi nästan blir rädda för maten. Om ett ägg har gått ut, men är hanterat på rätt sätt, så har det kanske flera månader kvar i hållbarhet, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.