Paul Svensson, känd från bland annat TV-programmet Maträddarna, har försökt ändra bilden av vad som betraktas som ”fina” råvaror och samtidigt minska matsvinnet.
Hedersdoktor
Örebro universitet uppmärksammade nyligen hans folkbildningsinsatser genom att utnämna honom till hedersdoktor.
”Han är en engagerad förespråkare för hållbar njutning, alltså mat som smakar exceptionellt samtidigt som den gör gott för vår hälsa och vår planet”, löd motiveringen.
Mat ofta tjänlig efter ”bäst före”
Det var även temat på hans populärvetenskapliga föreläsning som arrangerades av Örebro universitet. Paul Svensson vänder sig bland annat mot hur allmänheten ser på bästföredatumet för mat.
– Det har haft ett fint syfte i grunden, men har fått en negativ effekt där vi nästan blir rädda för maten. Om ett ägg har gått ut, men är hanterat på rätt sätt, så har det kanske flera månader kvar i hållbarhet, säger han till SVT Nyheter Örebro.