Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Anders Persson vill häkta föräldrarna till den unga pojken. Foto: SVT

Två häktade – misstänks för barnäktenskapsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det var när en gravid minderårig flicka kom i kontakt med mödravårdscentralen i södra Örebro län, som misstankar väcktes om att barnäktenskapsbrott begåtts. I lördags häktades båda flickans föräldrar i Örebro tingsrätt.

– Anledningen till häktningsbeslutet är att det finns en överhängande risk att föräldrarna kommer att lämna Sverige, säger åklagare Anders Persson.

Flickan som är i yngre tonåren, kom till Sverige i fjol från ett annat europeiskt land. En kort tid senare ska hon ha ingått äktenskap med en pojke, som var ett par år äldre.

Paret ska ha vigts enligt egna traditioner däremot är deras äktenskap inte registrerat enligt svensk lag.

Misstankar anmäldes

Men det var först när flickan kom i kontakt med mödravårdscentralen som det olagliga giftermålet uppdagades.

– Eftersom flickan var minderårig kontaktades socialtjänsten, berättar åklagare Anders Persson. När det sedan kom fram att hon var gift med en minderårig pojke gjordes en anmälan om barnäktenskapsbrott.

Fyra personer misstänkta för brott

Under lördagen häktades båda flickans föräldrar. De misstänks nu för barnäktenskapsbrott och riskerar fängelsestraff i upp till fyra år.

Även pojkens föräldrar misstänks för samma brott, men de har inte häktats eftersom åklagarsidan inte bedömer att det finns samma risk för att de kommer att lämna Sverige.

– Eftersom de är bosatta i Sverige gör vi den bedömningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.