Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mathilda Straschko och Tilda Schmidt kommer att ansvara över den nya ungdomssektionen på raggarklubben Charleswood street freaks i Karlskoga. Foto: Marcus Titus/SVT

Så vill unga raggare få bort bullret på stan: ”Kom hit istället för att härja”

Uppdaterad
Publicerad

Brummande bilar med hög musik under nattetid har varit ett alltmer växande problem i stora delar av Örebro län i coronas spår. I Karlskoga får polisen oväntad hjälp – nämligen från unga raggare som inte längre ställer upp på stöket.
– Ungdomarna kan komma hit istället för att grisa på stan, säger Tilda Schmidt.

20-åringarna Tilda Schmidt och Matihlda Straschko från klubben Charleswood street freaks har fått huvudansvaret att starta upp en helt ny ungdomssektion.

Tanken är att locka dit ungdomar med bilintresse.

– Folk åker ju runt på stan och härjar runt. Då vill vi att de ska komma hit istället, säger Matihlda Straschko.

Stort gensvar bland ungdomarna

På kort tid har redan ett 20-tal ungdomar hört av sig för att vara med i ungdomssektionen. De vuxna i klubben har dessutom gett de unga tillträde till en helt egen lokal där arbetet pågår för fullt att få iordning allt.

– Ungdomarna har varit jätteduktiga och jobbat till och med på nätterna för att få klart allt. Jag blir nästan tårögd när jag tänker på det, säger Kim Schmidt, vice ordförande i klubben.

För ständig dialog med polisen

Kim är en av de i klubben som haft tätast kontakt med polisen i Karlskoga och han tycker samarbetet fungerar klockent.

– Vi är väldigt nöjda med kontakten med polisen. De är enkla att prata med och det finns en respekt mellan varandra. Och det är den respekten vi vuxna i klubben vill förmedla till de unga här. Jag hoppas polisen blir lika nöjda med vårt arbete som vi är med polisens, säger Kim Schmidt.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer