Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andreas Svahn, gruppchef för länspolisområde Karlsoga anser att dialogen med de som stökat runt på nätterna varit bra. Foto: SVT

Polisen i Karlskoga väljer annan strategi mot stökiga bilar och spontan cruising

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet har kommuner valt att stänga ner gator helt under nattetid för att förhindra höga ljudnivåer och nedskräpningar i samband med spontana cruisingar. I Karlskoga vill man gå en annan väg. För även om anmälningar om störningar blivit fler är nedstängning något man helst inte vill ta till.
– Men det kan förstås bli konsekvensen, säger Andreas Svahn, gruppchef för länspolisområde Karlskoga.

Det alltmer växande problemet med nattliga buskörningar gjorde att polisen i region Bergslagen under våren startade en intern grupp som började arbeta med de här frågorna.

Ska få bättre koll

Från och med den här sommaren har polisen också börjat att närmare dokumentera hur många anmälningar från allmänheten som är kopplade direkt kring höga ljudnivåer från fordon.

Bara i Karlskoga kom det under sommaren in 27 larm till ledningscentralen kring den här formen av störningar.

– Vi har sett en ganska stor ökning i år jämfört med tidigare. Det har varit fler spontana träffar vid ett flertal tillfällen, säger Andreas Svahn.

Inte valt att stänga av gator

På flera håll i bland Värmland har gator stängts av för att få bort buset under nattetid. Men än har det inte skett i Örebro län.

– Vi tror mer på en dialog och förklarar att det här (avstängda gator, reds. anm.) kan bli risken om buset fortsätter. Men det är varken vi eller de intresserade av, säger Andreas Svahn.

Tacksamma för hjälp från raggarklubb

Det lokala initiativet från en raggarklubb om att starta en ungdomssektion för unga motorintresserade välkomnas.

– Vi tycker att det är bra att man samlas under ett parasoll. Det blir alltid ett problem när vi ska nå ut till någon som inte har en enad front och där vi inte har någon talesperson att prata med. Genom det här kan vi får någon att föra en dialog med och föra ut budskapet vidare till, säger Andreas Svahn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer