Gunlög Rasmussen är smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län, TT

Inget beslut om lokala rekommendationer – men regionen förbereder sig

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten bedömer att regionen ska ha beredskap för att införa lokala rekommendationer i Örebro län. Men myndigheten avvaktar till nästa vecka med ett eventuellt beslut i frågan. Det visar interna uppgifter inom Regionen, som SVT Nyheter Örebro har tagit del av.

I informationen framgår att skälen till att Folkhälsomyndigheten väntar med att besluta om lokala rekommendationer är flera.

Enligt uppgift behöver man veta vad som driver smittspridningen i länet och vilka åldergrupper som drabbas, och att man för närvarande ser att belastningen inom vården bedöms vara under kontroll.

Regionen ska nu förbereda sig tillsammans med Länsstyrelsen i Örebro län, som kommer att få ett koordineringsansvar om det tas ett beslut om rekommendationer.

Allmänna råd måste tas på allvar

Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen säger att de tillfälliga lokala råd som införts i Skåne och Uppsala är en skärpning av de råd som gällt i Sverige sedan den 1 april, till exempel att hålla avstånd och att stanna hemma vid symtom.

– Fokus ligger nu mycket på att de lokala råden ska lösa situationen kring smittan. Det viktiga nu är att alla tar till sig av de allmänna råden och föreskrifterna. De är kraftfulla om de följs, säger Gunlög Rasmussen.

Finns det inte ett värde i att införa lokala råd för att få människor att ta situationen på allvar?

– Självklart. Det är därför som Folkhälsomyndigheten har infört de tillfälliga allmänna råd och föreskrifter som finns. De tittar på den samlade regionala bilden som vi ger, och inför lokala råd när de tycker det är dags.

– Folkhälsomyndigheten för nu diskussioner med många olika regioner där smittan har gått upp, och vi är en av de regionerna, säger Gunlög Rasmussen.

Ökad smittspridning i länet

Som SVT Nyheter Örebro tidigare berättat testades 7 600 personer för pågående covid-infektion förra veckan. Cirka 600 av dessa testades positivt för covid-19.

Det senaste dygnet har 129 personer testats positivt för covid-19 i länet, och antalet bekräftade fall är nu uppe i 4 539.

Enligt smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen har vi en ökad smittspridning i länet, men antalet fall ökar också på grund av noggrann smittspårning, och att fler personer provtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet