Postnord: Nu slutar vi dela ut posten

Uppdaterad
Publicerad

Postnord ställer krav på flera fastighetsägare runt om i landet, bland annat i Örebro, Norrköping och Surahammar, att se över om arbetsmiljön för brevbärarna som delar ut post är tillräckligt bra. I flera fall i Örebro har det gått så långt att Postnord nu meddelar att de tänker sluta dela ut posten, enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro.

Hyresgäster i flera fastigheter i Örebro har fått ett brev om att posten kommer sluta delas ut där de bor.

Anledningen är enligt Postnord att brevlådorna medför arbetsrisk för brevbärarna, men enligt fastighetsägaren Hans-Olof Ivarsson finns inga belägg för anklagelserna.

– För det första är det varken dålig belysning eller trasiga tröga brevlådor i fastigheten som de skyller på. Jag har till och med frågat brevbärarna själva som sagt till mig att det inte är några problem som det ser ut nu, säger Hans-Olof Ivarsson.

Bekräftar uppgifterna

Produktionschefen Lotta Rask på Postnord i Örebro vill inte kommentera uppgifterna och hänvisar till regionchef Mats Ståhlgren, men säger att det inte har något att göra med att det skulle vara ont om personal utan helt och hållet har med arbetsmiljö att göra.

Enligt regionchef Mats Ståhlgren har detta pågått i ett år utan att de lyckats komma fram till en lösning tillsammans med de inblandade fastighetsägarna.

– Vi har ett antal ärenden i Örebro där det är olika saker som påverkar arbetsmiljön för brevbärarna negativt.

Vilka är arbetsmiljöriskerna?

– Det kan vara för tröga brevinkast, för smala inkast och för dålig belysning, säger Mats Ståhlgren.

Enligt honom kan tröga brevinkast leda till arbetsskador som belastningsskador på nacke och axlar. För dålig belysning kan göra att brevbäraren inte ser var denne sätter fötterna eller inte ser namnet på brevlådan.

Finns det sådana här fall där er personal drabbats?

– Vi har en enkät som anställda får fylla i och där förekommer åkommor som belastningsskador, säger Mats Ståhlberg men nämner inga specifika fall.

Olika uppgifter

Fastighetsägaren Hans-Olof Ivarsson har försökt förhandla med Postnord men enligt honom dök de inte upp vid inbokat möte förrän två timmar för sent då de som skulle närvara på mötet från fastighetsägarens sida gått hem.

– Jag börjar tro att detta sker på grund av ekonomiska skäl. Jag kan förstå att det blir trångt i brevlådeinkastet när det kommer mycket reklam, som Postnord ju tjänar pengar på att dela ut, men annars ska det inte vara några problem, säger Hans-Olof Ivarsson.

Missförstånd om möten

Regionchefen Mats Ståhlberg motsätter sig påståendet och säger att de var på plats vid det bokade mötet men att representanter från Ivarssons fastigheter då inte var där och spekulerar i att det kan ha blivit ett missförstånd om när mötet skulle ske.

Hur länge kommer ni kräva att hyresgästerna ska hämta sin post på postkontoret?

– Vårt mål är att fastighetsägaren kommer med en handlingsplan som gör att vi inte behöver sjösätta de här planerna till verket, säger Mats Ståhlgren.

Kommer ni driva på att ni når en lösning eller lämnar ni det till fastighetsägaren?

– Vi har gjort vad vi kan och har nått den bortre gränsen som är att sluta dela ut post.

Adresser i Örebro som påverkas:

Rosenhillsgatan 8

Viktoriagatan 4-6

Norrgatan 13

Hjortstorpsvägen 19A och B

Gustavsgatan 10-12

Mäster Larsgatan 8A och B

Norrgatan 41,

Västra bangatan 39-41

Toringsgatan 34-36

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.