Misstänkta coronafall kommer testas på USÖ

Uppdaterad
Publicerad

Nu stärker Folkhälsomyndigheten beredskapen kring coronaviruset i Sverige. Efter ett nytt beslut från myndigheten kan misstänkta coronafall snart komma att testas på USÖ.

Åtta mikrobiologiska laboratorier på sjukhus runt om i Sverige kommer att kunna diagnostisera coronaviruset. USÖ är ett av dem.

– Örebro kommer att ha beredskap från och med i slutet av nästa vecka som det ser ut nu, för att kunna köra analys för coronavirus, säger Anna Lange, biträdande smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Coronaviruset i Örebro län

Genom åtgärden vill Folkhälsomyndigheten öka kapaciteten för att analysera prover, korta tiderna för transport av patientprover, och ge regionerna beredskap att kunna ställa diagnoser.

Det finns i dag inga misstänkta coronafall i Örebro län, enligt Anna Lange.

27 drabbade länder

På tisdagen fördes tre personer i Stockholmsområdet till sjukhus för provtagning, rapporterar P3 Nyheter. Personerna ska ha rest till Asien, och visat symptom efter att de kommit hem till Sverige.

I Sverige finns i nuläget bara ett bekräftat fall, i Jönköping. Hittills har cirka 150 prover analyserats i Folkhälsomyndighetens eget laboratorium, enligt myndigheten.

Totalt har coronaviruset spridits till 26 länder, efter utbrottet i staden Wuhan i Kina.

Dödligheten högst bland äldre

Enligt en ny studie från den kinesiska smittskyddsmyndigheten CCDC är det gamla och sjuka människor som löper störst risk att dö av coronaviruset, rapporterar TT.

Risken att dö bland personer som är 80 år eller äldre var 14,8 procent. Bland personer i 40-årsåldern var risken för dödsfall runt 0,4 procent, enligt studien.

Totalt granskades 72 314 människor som diagnostiserats med coronaviruset. Av dessa bedömdes nära 81 procent ha en mild infektion.

Sjukhusen där corona-tester nu kan utföras

Örebro, Umeå, Uppsala, Skövde, Halmstad, Lund, Stockholm och Göteborg.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet