Efter två veckor i karantän på Julön får australier som evakuerades från Kina återvända till sina hem. Foto: EPA/TT

Coronaviruset har spridits till 26 länder – utöver Kina

Uppdaterad
Publicerad

Från kinesiska staden Wuhan har coronaviruset nu spridits sig till ett tjugotal länder runt om i världen. I Afrika finns än så länge bara ett bekräftat fall av en smittad person medan Sydamerika (och Antarktis) är enda kontinent som ännu inte haft några bekräftade fall.

Strax innan fjolåret gick över till ett nytt decennium började spridningen av det nya coronaviruset, covid-19. Sedan dess har över 71 000 människor smittats världen över.

Allra värst drabbat är Kina där 1 770 personer har dött. Totalt fem dödsfall har även bekräftats i Hongkong, Taiwan, Filippinerna, Japan samt Frankrike.

Nedan är en lista på de länder och platser som bekräftat fall av insjuknande till och med den 17 februari klockan 08.00.

Afrika

Egypten (1)

I mitten på februari bekräftade Egyptens hälsodepartement att en utländsk medborgare som var på besök i landet har insjuknat i covid-19 och isolerats för att vårdas på sjukhus.

Experter har varnat för att viruset kan sprida sig snabbt om det får fäste i länder med svag sjukvård.

Asien

Kina (70 511)

Hongkong (57)

Macao (10)

Singapore (75)

Japan (59)

Thailand (34)

Sydkorea (30)

Malaysia (22)

Taiwan (20)

Vietnam (16)

Förenade Arabemiraten (9)

Filippinerna (3)

Indien (3)

Kambodja (1)

Nepal (1)

Sri Lanka (1)

Fastlandskina har drabbats absolut värst av coronaviruset. Hubeiprovinsen har förvandlats till en spökstad och dess 60 miljoner invånare har beordrats att stanna hemma. Var tredje dag får en person från varje hushåll lämna hemmet för att köpa mat och förnödenheter, rapporterar BBC.

Europa

Tyskland (16)

Frankrike (12)

Storbritannien (9)

Italien (3)

Spanien (2)

Ryssland (2)

Belgien (1)

Finland (1)

Sverige (1)

En 80-årig kinesisk turist avled den 15 februari i Frankrike i coronaviruset. Det blev det första dödsfallet utanför Asien. Frankrike var dessutom det första europeiska landet med smittade i coronavirus, skriver Al Jazeera.

Nordamerika

USA (15)

Kanada (8)

Redan i slutet av januari meddelade USA att landet inte kommer släppa in utländska medborgare som vistats i Kina under den sista halvan av januarimånad. De egna medborgarna som befunnit sig i riskzonen försätts i 14 dagars karantän, skriver BBC.

Oceanien/Australien

Australien (15)

Australien tog det kontroversiella beslutet att isolera sina evakuerade medborgare från Kina på Julön. Efter två veckor karantän tillåts de återvända till sina hem, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Övrigt

Passagerare på kryssningsfartyget Diamond Princess (355)

Sedan den 4 februari har 3 700 personer suttit i karantän utanför den japanska staden Yokohama. Hundratals av passagerarna ombord har smittats av coronaviruset. USA, Kanada och Hongkong kommer att evakuera sina medborgare, de som är smittade vårdas på sjukhus i Japan.

Källa: Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer